Eubranchus tricolor er en fargerik nakensnegl som med sine struttende cerata kan minne om et piggsvin. Den beiter på hydrozoer både på dypt og grunt vann.

Kjennetegn

Eubranchus tricolor er en av de største europeiske artene av Eubranchus og den kan bli opptil 45 mm lang. Kroppen er bred og snegleformet, der ryggsiden er besatt med et stort antall (opp til 150) cerata i over 20 tette rekker. Da Edward Forbes beskrev arten i 1838 merket han seg det store antall struttende cerata og sammenlignet artens utseende med et piggsvin. Formen på cerata er lange og oppblåste og ofte noe avflatede på grunn av at de sitter så tett. Tarmkanalen i cerata er ikke forgreinet og ganske tynn slik at den danner en tynn strek i hvert ceratum. Rinoforene er lange, slanke og tynne i spissen, og over dobbelt så lange som munntentaklene. Foten er kraftig og bred, men danner ikke fothyrno. I stedet danner foten et par kraftige palper i fremenden under hodet.

Kroppsfargen er gjennomsiktig gråhvit. Tuppene på cerata er pigmentert med en kraftig gul eller gylden ring under et bredt hvitt bånd. Tarmkanalene i cerata har som regel en blåsvart farge, men kan også være nesten lys brune.

Utbredelse

Arten er utbredt langs den atlantiske kysten av Europa, fra Frankrike, de Britiske øyer og Færøyene og nord til Grønland. Den er også funnet langs den svenske vestkysten og i Barentshavet ved Murmansk og Hvitehavet. På den andre siden av Atlanteren er den funnet i New England til New Jersey. Langs kysten av Norge er arten funnet fra Oslofjorden og nord til Lofoten.

Levesett

Eubranchus tricolor har en stor dybdeutbredelse og er funnet fra tareskogen og ned mot 460 meters dyp. Den beiter på et stort antall ulike arter hydrozoer i slektene Gonothyarea, Tubularia, Abietienaria, Dynamena, Halecinum, Laomedea, Hydrallmania, Nemertsia, Obelia, Sertularia og Thuiaria.

Forvekslingsarter

Eubranchus tricolor kan forveksles med Amphorina farrani som også har gule tupper på cerata. Men i motsetning til Eubranchus tricolor som ikke har pigmentering på rhinoforer og munntentakler, så har Amphorina farrani også gul pigmentering på disse.

Etymologi

Slekstnavnet Eubranchus kommer fra latin og betyr ekte gjeller.

Artsnavnet tricolor kommer fra latin og betyr trefarget. Dette henviser til pigmenteringen på cerata.

Kilder

Martynov AV og Korshunova TA (2006). Shallow-water opisthobranch molluscs of the Murman coast of the Barents Sea, with new distributional data and remarks on biology. Ruthenica, 16(1-2): 59–72.

Odhner NH (1922). Norwegian Opisthobranchiate Mollusca in the collection of the Zoological Museum of Kristiania. Nyt Magazin for Naturvidenskaberne, 60: 1–47.

Siden siteres som:

Bakken T, Evertsen J og Skauge C. Eubranchus tricolor Forbes, 1838. www.artsdatabanken.no/Pages/313878. Nedlastet <dag/måned/år>