Doto koenneckeri fotografert ved Isles of Scilly, Storbritannia.

Doto koenneckeri er en art som er beskrevet fra norske og irske farvann, men som ikke er funnet i norske farvann siden. Arten er veldig karakteristisk med sine kommaformede mørke prikker på gjelletuberklene.

Kjennetegn

Doto koenneckeri er en art som kan bli opptil 8 mm lang. Kroppen er liten og snegleformet med en smal fot som blir bredere mot hodet, der foten ved hodet er avrundet. Hodet er langt og smalt, og danner korte og runde munnfliker som er dratt ut til sidene som små lober. Rett bak hodet står rinoforene som har en kort, traktformet rinoforslire med en kort og utbrettet kant. Kanten på rinoforsliren er glatt. Selve rinoforen er lang, glatt og kraftig, og er tre ganger så lang som rinoforsliren. Området mellom basis på rinoforsliren og munnfliken har en utydelig avlang kjøl (nesevinger mangler).

Ryggsiden er besatt med 5 til 8 par gjeller. Gjellene er kongleformede fordi de er satt sammen av 3 rekker med korte gjelletuberkler, der en kraftig og forlenget tuberkel dominerer tuppen. På innsiden av basis på gjellene sitter små utydelige pseudobranchier. Fordøyelesekjertelen forgreiner seg slik at den danner en kort tarmkanal som ender i hver enkelt gjelle.

Kroppsfargen er lysebrun, der bare rinoforene og gjellene er gjennomsiktige. Det går en upigmentert linje langs kanten på kroppen fra munnsløret og ned til halen. Gjellene er gjennomsiktige, men lysebrune på grunn av tarmkanalen. Hver gjelletuberkel har en mørkerød til mørkebrun kommaformet prikk i tuppen. Tuppen på rinoforene og kanten på rinoforsliren er dekket med hvite prikker.

Utbredelse

Arten har sin hovedutbredelse ved de Britiske øyer, og har sporadiske funn fra Middelhavet og den spanske vestkysten. Den ble opprinnelig beskrevet fra individer funnet både i Hjeltefjorden ved Bergen og fra Galway i Irland, men den har ikke blitt funnet i nordiske farvann siden.

Levesett

Doto koenneckeri er funnet fra fjæresonen og ned mot 90 meters dyp. Den er assosiert med fjærformede hydrozoer innen artene Aglaophenia kirchenpaueri, Aglaophenia pluma, Aglaophenia tubiformis samt Lytocarpia myriophyllum.

Forvekslingsarter

Doto koenneckeri er veldig karakteristisk med sine kommaformede sorte prikker på tuppen av gjelletuberklene. Doto tuberculata, som er en art som vi kun har usikre observasjoner av fra norske farvann, kan ligne fordi denne også har lys brun kroppsfarge og mørke prikker på gjelletuberklene. Men i motsetning til Doto koenneckeri, har Doto tuberculata mørke og runde prikker på gjelletuberklene, samt individuelle gjelletuberkler som sitter langs ryggsiden.

Etymologi

Slektsnavnet Doto er et navn som kommer fra gresk mytologi, og er en av de 50 døtrene (neridene) til havnymfen Doris og havguden Nereus.

Henning Lemche kalte opp arten etter dykkeren Kurt Koennecker som hjalp til med å samle inn individer av arten i Irland.

YouTube video: Film av Doto koenneckeri

Doto koenneckeri filmet i Frankrike. 

Kilder

Lemche H (1976). New British species of Doto Oken, 1815 (Mollusca: Opisthobranchia). Journal of the Marine Biological Association of the UK, 56:691–706.

Siden siteres som:

Bakken T, Evertsen J og Skauge C. Doto koenneckeri Lemche, 1976. www.artsdatabanken.no/Pages/324483. Nedlastet <dag/måned/år>.