Trinchesia foliata er en liten men veldig karakteristisk art med tydelige gule flekker rundt hodet. Det er en art som lever på relativt grunt vann der den spiser hydrozoer.

Trinchesia foliata er en vakker liten nakensnegle. De spesielle tegningene på hodet gjør at den ikke kan forveksles med andre arter.

Kjennetegn

Trinchesia foliata er en liten nakensnegl som kun blir opptil 11 mm lang. Den har en slank og snegleformet kropp som har 7 til 8 enkle rekker med cerata som sitter på hver side av ryggen. Kroppsfargen er gjennomsiktig hvit med tydelige gule halvmåneformede flekker plassert foran og bak rinoforene. Flekkene kan også være oransje, røde eller brune. Kroppen, munntentaklene, rinoforene og cerata er også spekket med hvite prikker. Munntentaklene og rinoforene er omsluttet av et lyst oransje bånd. Fordøyelseskjertlene i cerata har en olivengrønn, mørk brun eller brungul farge.

Utbredelse

Arten har sin hovedutbredelse langs den europeiske kysten av Atlanterhavet fra Frankrike nordover til de Britiske øyer, Færøyene og den svenske vestkysten. Langs norskekysten er den funnet fra Oslofjorden og nord til Tromsø.

Levesett

Trinchesia foliata lever på grunt vann fra fjæresonen og ned i tareskogen der den spiser hydrozoer. Picton & Morrow (1994) nevner at denne arten har et bemerkelsesverdig bredt spekter av hydozoer den jakter på, og at den er funnet på arter i ulike slekter hydrozoer som Abietienaria, Sertularella, Bougainvillia, Dynamena, Hydrallmania, Nemertsia og Tubularia. Den er til og med observert som en viktig predator på det bunnlevende polyppstadiet hos glassmanet.

Trinchesia foliata kan variere noe i fargene på cerata, men har alltid den karakteristiske ­­­«krigsmalingen». 

Forvekslingsarter

Trinchesia foliata er karakteristisk med sine gule flekker på hodet. Den kan derfor ikke forveksles med noen andre arter i norske farvann.

Etymologi

Slektsnavnet Trinchesia er gitt til ære for den italienske bløtdyrforskeren Salvatore Trinchese.

Artsnavnet foliata kommer fra latin og betyr løvformet.

Slik tegnet Joshua Alder og Albany Hancock arten de beskrev som Eolis olivacea i 1842. 

Kilder

Løyning P (1922). Nudibranchfaunaen I Drøbaksundet. I: Fam. Aeolididae. Skrifter utgitt av det Norske Vitenskaps-Akademi i Oslo I Matematisk-Naturvitenskapelig Klasse, 1922: 1–103.

Picton BE og Morrow CC (1994). A field guide to the nudibranchs of the British Isles. Immel Publishing, 143 pp.

Siden siteres som:

Bakken T, Evertsen J og Skauge C. Trinchesia foliata (Forbes & Goodsir, 1839). www.artsdatabanken.no/Pages/308057. Nedlastet <dag/måned/år>.