Vingespenn

53–63 mm.

Kjennetegn

Vingeoversiden er fløyelssvart. Framvingen har et rødt skråbånd, og utenfor dette flere hvite flekker. Bakvingen har et rødt kantbånd med fire separate svarte flekker og med blå tegninger bakerst. Arten kan ikke forveksles med andre arter.

Totalutbredelse

Europa, Azorene, Kanariøyene, Nord-Afrika, øst til Ural og Kasakhstan, samt Nord-Amerika. Innført til Hawaii og New Zealand.

Utbredelse i Norge

Funnet i alle landsdeler. Hos oss er arten immigrant fra Sør-Europa som kommer i varierende antall fra år til år.

Unge stadier

Larven lever enkeltvis på nesle (Urtica), hvor den skjuler seg i et løst sammenspunnet nesleblad. Den finnes i to fargeformer: en svart med svarte torner og en grønn med hvitgule torner. Den har en avbrutt gul sidelinje som ikke når de fremste leddene, samt flere gule og blå prikker. Føttene er gulbrune. Larven blir 40 mm, og forpupper seg hengende i vegetasjonen. Puppen klekker etter et par uker.

Flyvetid

Mai - oktober. Innvandring på forsommeren fører ofte til en ny generasjon voksne sommerfugler om høsten.

Økologi

Admiralen er en vandreart som kan opptre i mange ulike biotoper. Den oppsøker blomster, ofte i hager, og suger også gjerne sevje fra sårede bjørketrær og væske fra gjærende nedfallsfrukt. Arten overvintrer i utgangspunktet som voksen, men den overlever ikke vinteren i Norge.