Okenia leachii er en sjelden art, og det finnes såvidt vites ikke bilder av den fra Norge. Dette bildet er tatt ved Eilean Siar I Skottland.

Okenia leachii er en sjelden art langs norskekysten. Den lever på dypt vann og spiser på sekkdyr.

Kjennetegn

Okenia leachii er en art som kan bli opptil 40 mm lang. Den har en bred og snegleformet kropp som er forhøyet på midten, med en bred fot og en nesten helt redusert kappe. I stedet finner vi en kappekant på ryggsiden som er besatt med et stort antall forlengede kappetuberkler. Foran rinoforene sitter det tre par lange og fingerformede kappetuberkler. Langs kappekanten på ryggsiden mellom rinoforene og gjellebusken sitter 6–8 par korte og fingerformede kappetuberkler, der de to bakerste er bifide. Langs ryggsiden mellom kappekanten, rinoforene og gjellebusken finner vi 3 til 5 rekker med korte kappetuberkler. Kappekanten går sammen bak gjellebusken, men danner ikke en kjøl ned mot halen.

Rinoforene er sylindriske, tett besatt med opptil 40 lameller helt ned til basis, og like lange som de lengste kappetuberklene foran på hodet. Gjellebusken er formet som en sirkel og består av opptil 11 enkle pinnate gjeller som omkranser den anale papillen.

Kroppsfargen er gjennomsiktig rosabrun, med tydelige hvite striper som dekker tuppen på rinoforene, kappetuberklene og gjellebusken, og danner en hvit linje langs kappekanten og kanten på foten.

Illustrasjon fra den originale beskrivelsen gjort av Alder & Hanock i 1855 i verket A monograph of the British nudibranchiate Mollusca.

Utbredelse

Arten er kjent fra de Britiske øyer og norskekysten, der de fleste funnene er gjort i Nordsjøen på dypt vann.

Levesett

Okenia leachii er funnet på sand og bløtbunn dypere enn 25 meters dyp. Den spiser på arter av sekkdyr i slekta Molgula.

Forvekslingsarter

Okenia leachii skiller seg fra Okenia aspersa ved at den har tre rader med kappetuberkler på ryggsiden innenfor kappekanten. Okenia elegans har også kappetuberkler på ryggsiden, men skiller seg fra Okenia leachii med en hvit kroppsfarge og gul pigmentering på toppen av rinoforene, kappetuberklene og gjellebusken, og som også danner en gul linje langs foten.

Etymologi

Slektsnavnet Okenia er oppkalt etter den tyske naturviteren Ludwig Gilbert Lorenz Oken (1779-1851).

Artsnavnet leachii er oppkalt etter den engelske zoologen William Elford Leach (1791-1836).

Kilder

Alder J og Hancock A (1854). Notice of some new species of British Nudibranchiata. Ann. Mag. Nat. Hist. 14:102-105.

Alder J og Hancock A (1855).  A monograph of the British nudibranchiate Mollusca, Part 7. London, Ray Society.

Picton B og Morrow C (1994). A field guide to the Nudibranchs of the British Isles. Immel Publishing, London. 143s.

Siden siteres som:

Bakken T, Evertsen J og Skauge C. Okenia elegans (Leuckart, 1828). www.artsdatabanken.no/Pages/328983. Nedlastet <dag/måned/år>.