Vingespenn

100–120 mm.

Kjennetegn

Framvingen er brun med et mørkebrunt midtfelt som skrår mot vingespissen. Ytterkanten av vingen har et lyst bånd. Bakvingen er blekt rosa med tre svarte tverrbånd. Bakkroppen har på oversiden rosa og svarte bånd som brytes av en bred gråbrun lengdestripe. Ligustersvermeren ligner overfladisk på vindelsvermeren, men hos sitnevnte er bakvingens grunnfarge grå, og de røde båndene på bakkroppen er kantet med hvitt.

Totalutbredelse

Europa og østover til Japan og den nordlige delen av Kina.

Utbredelse i Norge

Temmelig vanlig på Sørlandet og Østlandet nord til traktene rundt Mjøsa. På Vestlandet forekommer den i ytre Rogaland. Arten later til å være i spredning nordover og vestover.

Unge stadier

Larven lever på bladene av trær og busker i oliventrefamilien: Ask, syrin (Syringa) og liguster (Ligustrum). Larveutviklingen skjer i juli-august. Forpupningen skjer nede i bakken, og puppen har en liten utstikkende tapp på undersiden av hodet, som hjelper til å romme den lange sugesnabelen.

Flyvetid

Juni - juli.

Økologi

Skogkanter, hager og parker. Den voksne sommerfuglen flyr i skumringen og besøker ivrig blomstene av blant annet smelle (Silene), kaprifol og syrin (Syringa).