Krystallkjuke Gelatoporia subvermispora kan gjenkjennes på krystallbelagte hyfeender og sporekarakterer i mikroskopet. Fra Sandsvikselva i Bærum kommune.

Krystallkjuke Gelatoporia subvermispora er en svært sjelden art. Krystallkjuke vokser på morkne gran- og lauvtrelæger, tilsynelatende mest i fuktig og rik gran- og blandingsskog, men også i ren lauvskog. Det er en hvit resupinat kjuke som kan lett forveksles med andre hvite kjuker og gjenkjennes på krystallbelagte hyfeender og sporekarakterer i mikroskopet. Utbredelsen er østlig.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er resupinate og ettårige. De vokser utbredt på substratet og er lette å løsne. Konsistensen er myk som ung og blir sprø og tørr etter hvert. Den er opptil 3 mm tykk. Kanten er smal og hvit. Poreflaten er hvit til blekt kremfarget. Porene er kantete og 2–4 per mm. Kjøttet har ofte tett pergamentlignende eller kvaeaktige soner.

Hyfesystemet er monomitisk. Generative hyfer med bøyler og krystaller.

Cystidier og andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 12–18 x 4–5 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 4,5–5,5(–6) x 1–1,5 μm og allantoide.

Substrata. I Norge er den mest vanlig på gran.

Bemerkninger. Arten ligner på kremkjuke og beslektede arter med samme type sporer, men skiller seg ut ved de krystalldekkete hyfene og hvitråte, mens alle melkekjukearter har brunråte.