Svovelkjuke Laetiporus sulphureus kjennes lett igjen på de store svovelgule kjøttaktige hattene.

Svovelkjuke Laetiporus sulphureus er en vanlig kjuke som finnes i løvskog og blandingsskog. Den vokser hovedsakelig på eik, men også på andre løvtrær. Arten kjennes lett igjen på de store svovelgule kjøttaktige hattene. Svovelkjuke finnes spredt på Østlandet og langs kysten.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige. Hattene vokser enkeltvis eller som store trappeformete grupper. Hattene er vifteformet og opptil 40 cm brede. Fargen er sitrongul til oransje som fersk og blekner til blekt brunlig med alderen og blir nesten helt hvit ved overvintring. Porene er kantete og 3–4 per mm. Den smaker og lukter nøtteaktig og behagelig.

Hyfesystemet er dimitisk.

Cystidier eller andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 20–25 x 6–9 μm.

Basidiosporer er 5–8 x 4–5 μm. De er eggformete til elliptiske.

Substrata. Svovelkjuke vokser nesten utelukkende på løvtrær og særlig på Quercus, men vokser også på andre slekter slik som Castanea, Eucalyptus, Fraxinus, Malus, Prunus, Salix spp. og Pyrus communis. I Europa følger svovelkjuke eikas utbredelse, og den utvikler fruktlegemene om våren og forsommeren.

Bemerkninger. Svovelkjuke er lett å gjenkjenne på grunn av de gule til blekt oransje, myke og store fruktlegemene.

Svovelkjuke Laetiporus sulphureus vokser hovedsakelig på eik, men også på andre løvtrær. Bilde fra Korpen i Larvik kommune.