Skall

Det tynne skallet er utvendig og gjennomsiktig, som regel med en kulelignende form. Åpningen er stor. Toppen an skallet (apeks) er avstumpet, og den eldste delen av skallet (protoconch) er brunaktig gjennomsiktig og stikker litt ut av skallet (mamillat), men ikke lenger enn kanten av den første vridningen av skallet. En umbilikalkanal (umbilicus) er til stede på nedre del av skallet. Overflaten av skallet er glatt. Lengden av skallet varierer mellom 2,5–3,9 mm.

Kropp

Kroppen er hvitaktig gjennomsiktig, med svarte flekker på foten og hodeskjoldet. Hodeskjoldet er kort og bredt med tentakler på bakenden. Tuppene på tentaklene peker oppover i levende dyr. Foten er forgrenet på bakenden og har to fliker på forenden.

Anatomi

Det hannlige reproduksjonssystemet, målestokk = 200 μm. Forkortelser: pk: peniskammer, pr: prostata.

Raspetungen (radula) består av 11–12 tannrekker med en indre sidetann på hver side og en midttann (rachidie). De ytre sidetennene mangler. Sidetennene er lange og har dentikulasjon på den indre kanten. Midttannen har to fliker som er adskilt av ett hakk og har dentikulasjon. Raspetungen er usymmetrisk, der den venstre raden med sidetenner og den venstre fliken av midttannen er mindre enn de på høyre side. I tilegg har sidetennene på vestre side en store dentikkler på tuppene. Det hannlige reproduksjonssystemet består av et kort peniskammer som er koblet til en prostata som består av to fliker. Disse flikene er som regel flettet sammen og gir inntrykk av å være en klump.

Økologi

Finnes på dyp mellom 25–2644 m på gjørme, steiner, sand, småsand og silt (kvabb, mo, mjele), småstein, siltsand, skjellgrus, grus, leire og foraminiferer.

Utbredelse

Finnes langs hele norskekysten, Færøyene og langs hele den europeiske kysten fram til det nordlige Portugal.

Referanser

Ohnheiser LT og Malaquias MAE (2014). The family Diaphanidae (Gastropoda: Heterobranchia: cephalaspidea) in Europe, with A redescription of the enigmatic species colobocephalus costellatus M. Sars, 1870. Zootaxa 6(3774): 501-522. http://zoobank.org/References/1C4C791C-09D7-4711-9D05-1ABE3DB24916 DOI: 10.11646/zootaxa.3774.6.1.