Skall

Det tynne skallet er innvendig og hvitaktig gjennomsiktig, som regel med en kuleaktig form. Spiret er hevet mens toppen av skallet (apeks) er litt nedsunket. En umbilikalkanal (umbilicus) er til stede på skallets nedre del. Skallet har et mønster som består av svake vekstlinjer og grunne spirallinjer, mønsteret blir mer uregelmessig på de indre vridningene av skallet. Åpningen av skallet er stor. Lengden av skallet varierer mellom 2,4-2,6 mm.

Kropp

Kroppen er gjennomsiktig med hvite flekker. Hodeskjoldet har lange tynne tentakler på framenden, og foten er fliket i framenden. Vevet som dekker skallet (mantelen) former en utstrømskanal for vann (ekshalant sifon). Sneglen kan trekke seg helt inn i skallet.

Anatomi

Det hannlige reproduksjonssystemet, målestokk = 200 μm. Forkortelser: pk: peniskammer, pr: prostata.

Raspetungen (radula) består av 34 tannrekker med to ytre sidetenner og en indre sidetann på hver side. Midttannen (rachidie) mangler. De ytre sidetennene er bøyd med en bred base og en glatt overflate, de indre sidetennene er også bøyd med en bred base, men har en glatt indre kant. Det hannlige reproduksjonssystemet består av et avlangt peniskammer og en flat brettet prostata.

Økologi

Finnes ned til 230 m, på steiner, slagg, Laminara tarestilker, rødalger, kolonier av Mosdyr og den tubedannende flerbørstemarken Filograna implexa.

Utbredelse

Finnes i Norge fra Trondheim og sørover, over de Britiske Øyer og til Middelhavet.

Referanser

Ohnheiser LT og Malaquias MAE (2014). The family Diaphanidae (Gastropoda: Heterobranchia: cephalaspidea) in Europe, with A redescription of the enigmatic species colobocephalus costellatus M. Sars, 1870. Zootaxa 6(3774): 501-522. http://zoobank.org/References/1C4C791C-09D7-4711-9D05-1ABE3DB24916 DOI: 10.11646/zootaxa.3774.6.1.