Bruk nøkkelen under, eller åpne nøkkelen i et nytt vindu (anbefalt for nyere mobile enheter).

Nøkkelen inkluderer alle slekter kjent fra Norge i familien Pipunculidae

Deler av nøkkelens funksjonalitet virker dårlig i nettleseren Microsoft Edge. Google Chrome eller Mozilla Firefox anbefales

Hvordan bruke bestemmelsesnøkler?

Vurdér svaralternativene i nøkkelen opp mot det som skal bestemmes, og velg det som passer. Når det finnes flere alternativer er det også mulig å velge bort alternativer som ikke passer. Du kan bla forbi spørsmål som du er usikker på; nøkkelen byr på mange veier til målet, og man trenger ikke å besvare alle spørsmålene eller å besvare dem i en gitt rekkefølge. Begynn med de enkleste spørsmålene, så vil nye spørsmål dukke opp og lede videre.

Om nøkkelen

Øyefluer (Pipunculidae) er en relativt liten familie av tovinger i Norge med 92 kjente arter. Mange arter kan ligne på blomsterfluer, men ser man nøye etter, er de alle lett kjennelige på sine enorme fasettøyne som opptar det meste av plassen på hodet. Øyefluer er vanlige og forekommer både i skog og på enger.

Denne bestemmelsesnøkkelen gir deg mulighet til å skille mellom de 11 slektene som forekommer i Norge. Mange av artene er små, og nøkkelen spør etter detaljer som krever høy forstørrelse.