Smaragdedderkopp Micrommata virescens, den eneste norske arten i familien jegeredderkopper (Sparassidae).

Smaragdedderkoppen, den eneste norske arten av jegeredderkoppene, ser eksotisk ut med sin store størrelse og knallgrønne farge.

Kjennetegn

Her i Norge finnes det kun én art av familien jegeredderkopper, nemlig den knallgrønne Micrommata virescens som har fått navnet smaragdedderkopp på grunn av fargen. De er meget store, opptil 15 mm lange, og har fremre øyerekke bøyd forover og med hvite ringer rundt øyene. Hunnene er som regel grønne over hele kroppen, mens hannen har en gulaktig bakkropp med en rødlig midtstripe. Ikke-kjønnsmodne individer er rustrøde med mange blekrosa prikker, men kan kjennes igjen på de hvite ringene rundt øynene.

Levested og økologi

Den eneste norske arten i familien jaktedderkopper jakter i vegetasjonen, hovedsakelig ved å ligge i bakhold. Hunnene bygger et bol av silke for seg og ungene ved å flette sammen to eller flere blader i busker og trær. Smaragdedderkoppen kan dukke opp i flere typer habitater. Som regel liker den noe høyere vegetasjon i ganske fuktige skogsområder, men mange forviller seg også inn i hus.

Smaragdedderkoppen Micrommata virescens er rustrød før den blir kjønnsmoden.

Karakteristiske og vanlige arter i Norge

Smaragdedderkopp Micrommata virescens.