Sørafrikamarihøne
Lioadalia flavomaculata
Sørafrikamarihøne hører naturlig hjemme i sørlige deler av Afrika, men har blitt funnet som blindpassasjer blant importerte varer. Arten har ingen mulighet til å etablere seg i Norge.
Kjennetegn
Voksne: Grunnfarge på dekkvingene er guloransje. Dekkvingene har omfattende svart fargemønster som består av flekker på sidene, svart søm og to bølgete tverrbånd foran og på midten. Pronotum er svart med lys framkant og brede lyse sidekanter foran, samt to lyse flekker i midten. Hodet er mørkt med lyse tegninger. Beina er svarte. Antennene er rødbrune og relativt lange. Lengde: 5–6 mm.
Utbredelse
Sørafrikamarihøne er naturlig utbredt i sørlige deler av Afrika, men er regelmessig spredt rundt i verden som blindpassasjer med importerte varer. Den er funnet én gang i Norge i Tromsø med importerte druer. Den er også funnet i Sverige og England.
Levesett
Sørafrikamarihøne er en fremmed art i Norge og har aldri blitt funnet på friland hos oss. Den er utelukkende funnet blant importerte varer. Arten lever av bladlus.
Forvekslingsarter
Sørafrikamarihøne er enkel å kjenne igjen på det unike fargemønsteret, men siden det er mest aktuelt å vurdere denne i forbindelse med funn i importert materiale, må man alltid være oppmerkom på at det kan finnes nærstående arter som ikke er omtalt her. Arten ligner for øvrig en del på hagemarihøne Oenopia conglobata i fargemønster, men den har lyse bein.