Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og vokser ofte i store antall på stammer eller stubber. Hatten er vifteformet og opptil 15 cm lang, 8 cm bred og 4 cm tykk mot festepunktet. De er myke og vannfylte som ferske og lette og sprøe som tørre. Hatten er håret som fersk, men hårene klistres sammen etter hvert og hatten kan da bli helt glatt. Den er hvit til lett kremfarget eller halmfarget som fersk og dypt halmfarget som tørr. Poreflaten er hvit til kremfarget eller lett halmfarget. Porene er tynnveggete og kantete, i deler mer uregelmessige og splittet og omkring 1–2 per mm.

Hyfesystemet er monomitisk.

Cystidier er vanligvis tallrike og flaskeformete med krystaller i toppen. De er opptil 50 μm lange og 5–12 μm i diameter.

Basidier er 20–30 x 6–8 μm.

Basidiosporer er 4,5–6,5 x 3–4,5 μm og bredt elliptiske.

Substrata. I Norge er den kjent nesten utelukkende fra bartrær som Abies, Larix, Picea og Pinus, meget sjelden på løvtrær.

Bemerkninger. Vasskjuke gjenkjennes lett i felt på grunn av de hvite vannholdige og myke fruktlegemene som ofte forekommer i stort antall. Videre er den hvitaktige til bleke okerfargen, den grovhårete hatten og de noe uregelmessige porene gode kjennetegn.