Stenosemus exaratus er hvit eller gulhvit. På siden av skallplatene er det opphøyde felter med grovere struktur.

Stenosemus exaratus er en liten hvit leddsnegl som finnes på dypt vann. Arten er en av de mer sjeldne langs Norskekysten.

Kjennetegn

Stenosemus exaratus kan bli opptil 2 cm lang. Skallplatene har en kjøl på midten og er svakt konvekse på sidene. Skallplatenes bakkant er nesten rett. Skallplatene har struktur av granuler som danner langsgående rader. På sidene av skallplatene er det opphøyde felter av radiære rader av større granuler som deles av langsgående striper til kraftige, avlange granuler. Skallplatene er matt hvite eller gulhvite, av og til med brunt eller sort belegg.

Kapperanden er dekket av avlange, avrundede skjell med glatt overflate som er organisert i et ryddig, taksteinslagt mønster. Fargen på kapperanden er den samme som på skallplatene.

Kapperanden har et jevnt dekke av glatte skjell. Skallplatene har dype furer.

Utbredelse

Arten finnes langs Norskekysten fra Vest-Agder til Nordland. Den har en kosmopolitisk utbredelse og finnes i Nordishavet, Atlanterhavet, Sørishavet og Stillehavet.

Levesett

Stenosemus albus finnes på hard bunn, stein, grus, skjell- og korallrester. Arten har blitt registret på dybder fra 100 meter til 2600 meter.

Forvekslingsarter

Stenosemus exaratus kan forveksles med Stenosemus albus, men denne mangler den grove skulpturen på skallplatene. Skjellene på kapperanden hos Stenosemus exaratus er større og rundere enn hos Stenosemus albus.

Kilder

Jones AM og Baxter JM (1987). Molluscs: Caudofoveata, Solenogastres, Polyplacophora and Scaphopoda. EJ Brill, for Linnean Society of London and the Estuarine and Brackish-Water Sciences Association. 123s.

Kaas P og Van Belle RA (1990). Monograph of Living Chitons (Mollusca:Polyplacophora), vol. 4, Suborder Ischnochitonina: Ischnochitonidae: Ischnochitoninae (continued); Additions to Vols. 1, 2 and 3. EJ Brill, Leiden. 198s.