Gråleddsnegl Lepidochitona cinerea er den arten av leddsnegler som finnes på grunnest vann i Norge, og du kan ofte treffe den i tidevannsonen eller i fjærepytter. Artsnavnet ‘cinerea’ har opphav i det latinske ordet for askegrå, men det yter den ikke rettferdighet. På nært hold ser man at arten kan ha varianter i nesten alle regnbuens farger.

Kjennetegn

Lepidochitona cinerea kan bli opptil 2,5 cm lang. Skallplatene har en tydelig kjøl på midten og et lite nebb i bakkant som overlapper skallplaten bak. Skallplatene er jevnt dekket av små flate, runde granuler. Fargen på skallplatene er svært variabel: grå, grønn, gul, brun, hvit, rosa, lilla og sort, ofte med ulike mønster. Kapperanden er dekket av små runde granuler som er synlige under lupe. Uten forstørrelse ser kapperanden ut som den er dekket med sandkorn eller sukkerkorn. Kapperanden har mønster av lyse og mørke striper. De lyse stripene har form som et ruter-ess med en tydelig mørk prikk i midten.

Kapperanden hos Lepidochitona cinerea er dekket med granuler. Den har et karakteristisk mønster med lyse og mørke partier, de lyse partiene med en mørk flekk i midten.

Utbredelse

Lepidochitona cinerea er en sørlig art som finnes langs Norskekysten nord til Tromsø. Den finnes i Nordøst-Atlanteren sør til Middelhavet, i det Baltiske hav og i Svartehavet.

Grå leddsnegl Lepidochitona cinerea finnes på grunt vann.

Levesett

Innsamling av leddsnegler i felt. Her sitter Lepidochitona cinerea på et tomt skjell.

Lepidochitona cinerea finnes på stein og fjellbunn og tomme skjell i fjærepytter, og fra fjæresonen ned til 70 meters dybde. Arten er mest vanlig på svært grunt vann.

Forvekslingsarter

I noen av dens fargevarianter, kan Lepidochitona cinera forveksles med Boreochiton ruber. Kapperanden hos begge artene er dekket med runde små granuler, men kapperanden hos Lepidochitona cinerea har et karakteristisk mønster i form av vekslende mørke og lyse bånd med diamant-form og en mørk prikk midt i de lyse båndene, mens kapperanden hos Boreochiton ruber har smalere, mindre klart definerte bånd i kremhvitt og rosa. Skallplatene hos Lepidochitona cinerea er dekket med små granuler, mens de er glatte hos Boreochiton ruber.

Kilder

Jones AM and Baxter JM (1987). Molluscs: Caudofoveata, Solenogastres, Polyplacophora and Scaphopoda. EJ Brill, for Linnean Society of London and the Estuarine and Brackish-Water Sciences Association. 123s.

Kaas P and Van Belle RA (1985). Monograph of Living Chitons (Mollusca:Polyplacophora), vol. 2, Suborder Ischnochitonina, Ischnochitonidae: Schizoplacinae, Callochitoninae and Lepidochitoninae. EJ Brill, Leiden. 198s.