Marmorleddsnegl Tonicella marmorea er en av de største leddsneglene som finnes i Norge. Den lever på hard bunn på grunt vann langs hele kysten, og finnes ofte i tareskog.

Kjennetegn

Tonicella marmorea kan bli opptil 4 cm lang. Skallplatene er nesten rektangulære med en svak kjøl på midten og et svakt nebb i bakkant som overlapper skallplaten bak. Skallplatene har rød, rødbrun eller gulbrun farge og er marmorert med intrikat hvitt eller kremfarget mønster og sikksakk-linjer. Skallplatenes overflate er glatt. Kapperanden er dekket av svært små granuler som kun er synlige under lupe. Uten forstørrelse ser kapperanden glatt og læraktig ut. Fargen på kapperanden varierer, den har striper eller flekker av farge i rødt, grønt, gult, beige eller lilla. Hos unge eksemplarer har kapperanden ofte striper i beige og lys brun.

Utbredelse

Arten er å finne langs hele norskekysten. Den har en stor arktisk-sirkumboreal utbredelse som strekker seg rundt Nordishavet, Hvitehavet, Barentshavet og Karahavet og langs den arktiske kanadiske kysten i tillegg til Nord-Atlanteren og det nordlige Stillehavet. I Øst-Atlanteren finnes arten sør til de Britiske øyer og nordkysten av Frankrike, og i Vest-Atlanteren sør til Cape Cod i USA. I Stillehavet strekker utbredelsen seg fra Beringhavet til Japan.

Levesett

Tonicella marmorea lever på stein og fjellbunn fra 2 meters dybde ned til mer enn 200 meters dybde. Den finnes ofte på stein dekket med røde kalkalger, og er vanlig i tareskog av fingertare eller stortare.

Forvekslingsarter

Tonicella marmorea kan forveksles med Boreochiton ruber som også har en kapperand som er dekket med små granuler, men granulene er større hos Boreochiton ruber, hvilket gir kapperanden et mer kornet utseende. Boreochiton ruber er farget i rød- eller rosatoner, og kapperanden har mønster av tydelige, rette, mørke og lyse bånd.

Tonicella marmorea kan også forveksles med noen av fargevariantene til Lepidochitona cinerea. Granulene på kapperanden er større hos Lepidochitona cinerea, og mønsteret på kapperanden er i form av vekslende mørke og lyse bånd med diamant-form og en lys prikk midt i de mørke båndene. Skallplatene hos Lepidochitona cinerea er dekket med små granuler, mens de er glatte hos Tonicella marmorea.

Kilder

Jones AM og Baxter JM (1987). Molluscs: Caudofoveata, Solenogastres, Polyplacophora and Scaphopoda. EJ Brill, for Linnean Society of London and the Estuarine and Brackish-Water Sciences Association. 123s.

Kaas P og Van Belle RA (1985). Monograph of Living Chitons (Mollusca:Polyplacophora), vol. 2, Suborder Ischnochitonina, Ischnochitonidae: Schizoplacinae, Callochitoninae and Lepidochitoninae. EJ Brill, Leiden. 198s.