Artsdatabanken utvikler nå en app vi har kalt Artsorakelet, som på sekunder gir deg navnet på dyret, planten eller soppen du har tatt bilde av. Nå skal appen testes ut – og vi vil at du skal hjelpe oss! Artsorakelet er utviklet i samarbeid med Naturalis Biodiversity Center i Nederland.

I dag slipper Artsdatabanken en testversjon av det som godt kan komme til å bli din nye faste turvenn; appen Artsorakelet som hjelper deg å finne ut hvilken blomst du har plukket eller hva sommerfuglen på teltduken heter.

Med Artsorakelet på telefonen får søndagsturen en ny dimensjon.

Bli med å prøve ut Artsorakelet

Utviklingen av appen Artsorakelet har kommet langt, og allerede nå i sommerferien inviterer vi det norske folk til å delta i utprøvingen av nyvinningen. Du finner appen på orakel.artsdatabanken.no.

Artsorakelet er enkel å bruke. Du tar et bilde med telefonen, eller finner fram et du allerede har tatt, og spør orakelet hva dette er. Veldig raskt får du svaret. Samtidig får du vite hvor sikker i sin sak Artsorakelet er. Artsorakelet kan også brukes på datamaskinen din.

En spesialist på vanlige bilder

Naturen tilbyr ikke alltid de beste forholdene for fotografering. Det er mye dårlig vær og dårlig lys i Norge – og kanskje har vi det travelt.

– Artsorakelet er «trent opp» på bilder du og jeg tar, ofte med mobilen, i all slags vær og lys, og kanskje til og med i fart. Dermed er den flinkere til å tolke dine hverdagsbilder enn andre apper som bestemmer arter, sier Ingrid Ertshus Mathisen, seksjonsleder i Artsdatabanken.

Kunstig intelligens ligger bak

Teknologien bak Artsorakelet er såkalt maskinlæring, en gren av kunstig intelligens. Kort fortalt blir bilder der arten er kjent vist til datamaskinen, i dette tilfellet 1,1 millioner bilder som over mange år har blitt lastet opp til Artsobservasjoner av naturinteresserte mennesker over hele landet.

– I treningsfasen gjetter datamaskinen hvilken art som er avbildet basert på en modell for bildeanalyse, og justerer modellen etter som svaret er riktig eller ikke, sier Wouter Koch seniorrådgiver i Artsdatabanken. Han har trent den norske modellen.

– Etter mange runder med trening, som kan ta flere uker, vil modellen ha lært å gjenkjenne mange arter, gitt at den har fått sett nok bilder av arten. Jo flere bilder av en art appen får se jo mer treffsikker blir den, avslutter Koch.

Rapporter det du finner

Fra Artsorakelet kan du rapportere funnet ditt direkte i Artsobservasjoner, Artsdatabankens publikumstjeneste for rapportering av artsfunn. Det er i så fall lurt å dobbeltsjekke at det er riktig art først, ved å ta snarveien innom Arter på nett der du finner kvalitetssikret informasjon om svært mange arter.

– Alle kan bruke Artsorakelet – og dele sine funn med hele verden gjennom Artsobservasjoner. Spesielt viktige funn som rapporteres blir kvalitetssikret av eksperter. Slik kan du bidra til at vi får mer kunnskap om naturmangfoldet her i landet, kunnskap som kan brukes til forskning og forvaltning. Samtidig får Artsorakelet enda flere bilder å trene på, slik at det blir enda flinkere, sier Mathisen.

Et samarbeid med Naturalis Biodiversity Center

Utviklingen av Artsorakelet har vært et samarbeid med Naturalis Biodiversity Center i Nederland. Naturalis er et naturhistorisk museum og en forskningsinstitusjon, som er ledende innen blant annet moderne formidling og maskinlæring. Modellen bak Artsorakelet er utviklet og trent på Naturalis sin infrastruktur. De har erfaring med bruk av denne teknologien, blant annet i løsninger tilsvarende Artsobservasjoner. I et felles pilotprosjekt har denne modellen nå blitt trent fra bunnen av med norske bilder.

Innspill og spørsmål?  

Kontakt: support@artsobservasjoner.no