Soppmygg i nordøstlige skogområder av Norge
45-14
Soppmygg er en av de store gruppene av tovinger hvor artsdiversiteten i Norden synes å øke mot nord, med aller størst diversitet i taigabeltet. De har en forkjærlighet for eldre skog, men finnes i alle terrestriske habitater fra våtmarker til høyfjellet.
- Innhold
- Innsamlingsmetoder
Soppmygg har en viktig funksjon i nedbrytninger i naturen og i pollinering av små blomster. Antakelig er de også en viktig fødekilde for mange insektetende fugler. Artskunnskapen om soppmygg i Norden har økt betydelig det siste tiåret, og det oppdages stadig nye arter for Norge og for vitenskapen. Prosjektet er en oppfølging av tidligere kartlegging i Artsprosjektet (prosjektene Insekter i fuktige habitater i Finnmark, fase I-II). I dette prosjektet vil også Troms inkluderes og andre tørrere habitater vil vektlegges. Det vil også bli brukt flere kompletterende fangstmetoder for å fange opp nye elementer av soppmyggfaunaen.
Fra 2015 til 2017 ble det samlet inn store mengder soppmygg i dalstrøk i Troms og Finnmark, og 602 arter ble funnet. Av disse var én slekt og 70 arter nye for vitenskapen, i tillegg til 87 arter som ikke tidligere har blitt registrert i Norge. 366 av artene var også nye for Nord-Norge. Av alle artene som ble funnet står 62 av dem på den norske rødlista, tre med status som sterkt truet (EN).
Etter prosjektet er ferdig regner man med å ha funnet omtrent 80% av de norske artene i soppmygg-gruppen. 547 norske arter har blitt DNA-strekkodet og lagret i strekkode-biblioteket BOLD, og kan dermed brukes som referanser i senere studier. Disse resultatene gir et grunnlag for å bruke soppmygg til å studere endringer i Nord-Norges natur og klima.
Innsamlingsmetoder
SLAM-feller, malaisefeller (noen med takoverbygning og samleskåler), vindusfeller, gulfargete plastskåler med sentralkryss og takoverbygning, håving.