Vedmusling Gloeophyllum sepiarium er en liten vifteforma kjuke som kjennes igjen på soner med livlige gule/rustbrune farger og det labyrintiske porelaget. Bilde fra Puttdalen i Sigdal kommune.

Vedmusling Gloeophyllum sepiarium er en vanlig kjuke som finnes i barskog og vokser på gran, ofte i tørre solbelyste omgivelser. Det er en liten vifteforma kjuke som kjennes igjen på soner med livlige gule/rustbrune farger og det labyrintiske porelaget. Vedmusling er vanlig i granskog til Rana, sjeldnere mot nord og Vestlandet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er hattformete. Hattene vokser ofte trappeformet i grupper fra en felles basis og er opptil 7 cm brede, 12 cm lange og 6–8 mm tykke. Den er seig og bøyelig. Hatten er lyst gulaktig brun, senere mørkere rødlig brun. Den er ofte sonet i forskjellige farger. Porene består av tette skiver og måler 15–20 per cm ved kanten. Skivene er okerfarget til blekt brune, vanligvis distinkt lysere enn kjøttet og svart i KOH.

Hyfesystemet er trimitisk.

Cystidier er 25–95 x 3–7 μm.

Basidier er 18–40 x 4,5–7 μm. De er smale og kølleformete og noen forlenget til 110 μm.

Basidiosporer er 8–11(–12) x 3–5 μm og sylindriske.

Substrata. Kjuken er mest vanlig på døde bartrær, spesielt på Picea, men også kjent fra Abies, Cupressus, Juniperus, Larix, Picea, Pinus, i Nord-Amerika er den også på Pseudotsuga, Taxodium og Tsuga, i Europa er den sjelden på løvtrær, men er funnet på Alnus, Betula, Fagus, Populus, Prunus, Quercus, Salix og Sorbus

Bemerkninger. Arten kjennes på den gule til rustfargete hatten og den skiveformete og litt uregelmessige poreflaten. Den vokser ofte på eksponerte steder som på toppen av stubber og rekkverk. Den er meget varmetolerant og kan derfor være en nedbryter av trevirke på hus og trekonstruksjoner, slik som vannbord, tretak og vinduskarmer.