Gullskjellet slørsopp
Cortinarius humicola
Gullskjellet slørsopp er svært iøynefallende og kan knapt forveksles med noen annen slørsopp. Med sine livlige gul- og okerfarger og skjellete hatt og stilk minner den mest om en skjellsopp (Pholiota sp.).
Kjennetegn
Hatten er 2–6 cm bred, klokkeformet til kjegleformet, siden utbredt med pukkel. Hele hattoverflaten er dekket med oppstående skjell. Hattfargen er okergul, noe mørkere gulbrun i sentrum og på skjellspissene.
Skivene er middels tette og okerbleke som unge. Stilken er 5–10 x 0,5–1 cm, jevntykk eller spoleformet, dels rotlig forlenget, med blekoker topp, men gulbrun fra basis med alderen. Velum i form av utstående skjell dekker stilkoverflaten. Kjøttet er blekt til okerblekt, men gulbrunt mot stilkbasis. Lukten er som sedertre eller blyant.
Sporene er 7,5–9,5 x 5,5–6 µm, bredt ellipsoide, middels til sterkt vortet.
Habitat og utbredelse
Det finnes noen svært få funn fra det sørligste Norge, der arten kan vokse i rik eik- og lindeskog eller eik-/ospeskog. Gullskjellet slørsopp er en svært sjelden art også i Sør-Sverige, der den først og fremst er knyttet til bøk, men også til eik og agnbøk. Arten er ikke funnet i Finland.
Forvekslingsarter
Karakterene for denne arten burde være entydige. Størst likhet måtte eventuelt være med andre okergule slørsopparter, som, i likhet med gullskjellet slørsopp, før i tiden ble klassifisert til tidligere underslekt Leprocybe; eksempelvis flammeslørsopp Cortinarius callisteus og løveslørsopp Cortinarius tofaceus.