Facelina dubia er en sjelden art som nylig har blitt observert for første gang i norske farvann. Den er ganske lik Facelina bostoniensis, men skiller seg ut fordi den har glatte rinoforer.

Kjennetegn

Facelina dubia kan bli opptil 40 mm lang. Den har en kraftig snegleformet kropp der foten er bredere enn kroppen, og som foran ved hodet er dratt ut til sidene som lange og tydelige fothyrno. Ryggsiden er tett besatt med 5 til 7 grupper med lange og tynne cerata. Cerata i fremste gruppe kan være så lange at de rekker helt bak til halen. Derfor kan det være vanskelig å skille de ulike gruppene med cerata fra hverandre. Munntentaklene er veldig bevegelige og lange, så lange som halvparten av kroppslengden. Rinoforene er glatte og mangler lameller. I en del tilfeller kan det se ut som rinoforene er rynkete.

Kroppsfargen er gjennomsiktig hvit med et rosa eller gult fargeskjær spesielt rundt hodet. Karakteristisk for arten er den grønnaktige fargen på tarmkanalene i cerata, fargen på tarmkanalene kan variere fra grått til brunt og sort. Hvit ytre pigmentering i form av prikker og flekker dekker tuppen på rinoforene, munntentaklene, fothyrno og cerata, og som en hvit linje som går ned hele halen. Av og til kan det også forekomme en stor hvit flekk i hoderegionen mellom rinoforene og ned til første gruppe med cerata.

Heine Jensen gjorde det andre funnet av arten i Norge i Iddefjorden i november 2022.

Utbredelse

Facelina dubia er en art som ikke er funnet så ofte, men den er observert fra Middelhavet til Biskayabukta, den engelske kanalen og de Britiske øyer samt Danmark. Her i Norge er arten observert fra Egersund og Iddefjorden.

Levesett

Facelina dubia er funnet på grunt vann rundt 10 til 15 meters dyp der den spiser på hydrozoer av typen Podocoryne og Tubularia.

Eggene legges enten i en kveil på bunnen, eller i en spiral rundt hydrozoene arten spiser på. Hver eggstreng inneholder tusenvis av egg med en diameter på ca. 0,1 mm. Arten blir kjønnsmoden allerede ved en størrelse på 6,5–8 mm.

Kommentar

Det finnes lite informasjon om arten fordi den i mange tilfeller blir identifisert som Facelina bostoniensis.

Facelina dubia har glatte rinoforer, i motsetning til de lamellate man ser hos den liknende arten Facelina bostoniensis.

Forvekslingsarter

Facelina dubia kan lett forveksles med Facelina bostoniensis. Uavhengig av farge kan vi skille artene på at Facelina dubia mangler lamellate rinoforer, de er glatte eller rynkete.

Etymologi

Slektstnavnet Facelina kommer fra latin og betyr linjert utseende.

Artsnavnet dubia kommer fra latin og betyr tvilsom. Pruvot-Fol gav ingen forklaring på artsnavnet, men med tanke på hvor lett denne arten kan forveksles med andre arter av Facelina, så er ikke navngivningen så tvilsom allikevel.

Henning Lemches akvarell av Facelina dubia fanger godt den grønne fargen, og de glatte rinoforene. 

YouTube video: Film av Facelina dubia

Da arten ble gjenfunnet i Danmark i mars 2020 hadde den ikke vært observert der på 44 år. 

Kilder

Just H og Edmunds M (1985). North Atlantic nudibranchs (Mollusca) seen by Henning Lemche. Ophelia Suppl. 2, pp. 170: page(s): 132-3.

Pruvot-Fol A (1948). Deux aeolidiens d’Arcachon. Journal de Conchyliologie 88(3): 97–100.

Schönenberger M og Schönenberger N (1969). On the knowledge of Facelina dubia Pruvot-Fol. (Gast. Opisthobranchia). Pubbl. Staz. Zool. Napoli 37: 293–302.

Siden siteres som:

Bakken T, Evertsen J og Skauge C. Facelina dubia Pruvot-Fol, 1948. www.artsdatabanken.no/Pages/338498. Nedlastet <dag/måned/år>.