Leptochiton arcticus er en arktisk art som finnes på relativt grunt vann. Langs Norskekysten finnes den fra Finnmark i nord og sørover til nord i Trøndelag.

Kjennetegn

Leptochiton arcticus blir opptil 12 mm lang. Kroppen har en oval form. Skallplatene har en svak kjøl og konvekse sider. Skallplatene er dekket av små granuler som danner parallelle rekker på den midtre delen av skallplatene. På den første og siste skallplaten og på sidene av de midtre skallplatene er granulene arrangert i quincunx, et mønster hvor fire granuler danner et kvadrat med en femte i midten. Skallplatene er gulhvite og kan være dekket med brunt eller sort belegg.

Kapperanden er dekket av uryddig organiserte små avlange, tykke skjell med svake langsgående striper. Kapperanden har samme farge som skallplatene.

Utbredelse

Leptochiton arcticus er en nordlig art som finnes i Nordøst-Atlanteren fra Svalbard, Island og Grønland i nord til Norge i sør. Langs Norskekysten strekker utbredelsen seg fra Finnmark og sørover til nord i Trøndelag.

Levesett

Leptochiton arcticus finnes fra 10 meter og dypere. Arten lever på fjell, stein, grov sand og grus.

Forvekslingsarter

Leptochiton arcticus kan forveksles med Leptochiton asellus, men skilles fra denne ved hjelp av mønsteret og formen på skallplatene. Hos Leptochiton arcticus danner granulene på sidene av skallplatene et mønster i quincunx, men hos Leptochiton asellus er de organisert i radierende rekker. Skallplatene hos Leptochiton asellus er mer kantete og lavere enn hos Leptochiton arcticus.

Kilder

Kaas P (1981). Scandinavian species of Leptochiton Gray, 1847 (Mollusca, Polyplacophora). Sarsia 66: 217–229.

Kaas P og Van Belle RA (1985). Monograph of Living Chitons (Mollusca: Polyplacophora), Volume 1. Order Neoloricata: Lepidopleurina. E. J. Brill, Leiden. 240s.