Sjøstjerner er bunnlevende dyr som finnes i mange former og farger. Korstrollet har du sikkert sett før, men artene på dypet er det ikke alle forunt å oppleve. Heldigvis er de i Arter på nett.

Vinkelsummen er 540°Culcitopsis borealis kunne kanskje like gjerne vært kalt et sjøpentagon?

Sjøstjernene tilhører rekken pigghuder, noe som vil si at de har et kalkskjelett under huden og stort sett femtallssymmetri. Hva er femtallssymmetri sa du? Det vil si at de har fem høvelig like sider, på samme måte som vi mennesker har to. Sjøstjernene spiser en variasjon av ting de finner på bunnen, og er i stand til å åpne levende muslinger med sugekopper og krefter på opp til seks kilo! Det er muligens noe opplagt å nevne at sjøstjernene har fått navnet sitt fra formen, de fleste er formet nettopp som stjerner, men det finnes unntak som ser mer ut som femkanter.

I Arter på nett kan du lese om gruppen og alle de 50 artene som er påvist i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom Sea Snack Norway, Espen Rekdal Photography og Akvaplan-niva. Halldis Ringvold har utarbeidet tekstene og Espen Rekdal har stått for bilder og video.

- Som et resultat av utallige dykketurer og masse levende materiale vi har fått fra MAREANO sine innsamlingstokter, har det vært mulig å ta bilder av levende individer til så mye som 50% av artene, noe vi er veldig fornøyd med. Døde eksemplarer som har ligget på sprit blir stive og hvite. På et levende individ kommer trekkene mer frem med sugeføttene ute og fargen i god behold, sier Halldis Ringvold.

Halldis Ringvold har interessert seg for sjøstjerner helt siden hun tok hovedfag på sjøstjerner ved NTNU i Trondheim. Da var hun så heldig å få se på materialet fra BIOFAR-programmet som samlet inn bunnprøver rundt Færøyene over flere år. Ingen hadde sett på sjøstjernene i dette materialet før og det var en inngangsport til videre arbeid med sjøstjerner.

Arten du garantert har sett og de du kanskje ikke har sett

Som snøkrystallerPteraster pulvillus er dekt av piggklaser.

Korstrollet er en vanlig art i Norge og sikkert den arten de fleste ser for seg når de tenker på sjøstjerne. De trives på grunt vann, og  kan bli relativt store og varierer i farge fra lilla til oransje. Spiser det meste, veldig glad i blåskjell.

- Jeg husker da jeg studerte ved Trondhjem Marinbiologiske Stasjon i Trolla. Da hadde en gang en mus forvillet seg inn i lokalene og druknet i et kar med korstroll. Morgenen etter var musen dekket av et korstroll i full gang med å fortære det noe uvanlige byttet, forteller Halldis.

Det er på dypet vi finner de fleste sjøstjernene. Der kan man blant annet treffe på Tremaster mirabilis, en UFO-aktig pannekake av en sjøstjerne. Om man er heldig da. Halldis har selv aldri funnet den.  -Tremaster mirabilis finner man festet til store steiner, og derfor får man den sjelden opp med redskap. Mareano har filmet den på en av sine tokt, men drømmen ville vært å studere et levende eksemplar på nært hold.

På dypet lever også Crossaster squamatus, en veldig piggete solstjerne som man lenge har trodd var en oransjefarget utgave av piggsolstjerne Crossaster papposus. Arter i slekten Pteraster ser ut som bittesmå, piggete puter. En av artene i denne slekten ble for første gang observert på norskekysten under arbeidet med dette prosjektet.

Stjernehimmel: Crossaster squamatus liker seg i kalde farvann.

Sjøstjerner er ikke enkle

På tross av sitt varierte og ofte særegne utseende er ikke sjøstjernene alltid lette å artsbestemme. Man må se på ulikheter i små detaljer for å få en sikker bestemmelse på mange. En bestemmelsesnøkkel til sjøstjernene er under utarbeiding og vil bli publisert på nyåret.

Taksonomien til alle sjøstjernene er heller ikke fullstendig avklart. Det vil si at det i noen tilfeller er uklart hva som er arter og hvordan disse er i slekt med hverandre. Gjennom DNA-strekkoding av sjøstjerner har man blant annet avdekket at slekten Henricia mest sannsynlig består av færre arter enn man hittil har trodd.

- Det er ennå mye man ikke vet om ulike arter sjøstjerner med hensyn på hvordan de lever, hvor gamle de blir, hva de spiser og lignende, så for de som ønsker å studere denne dyregruppen er det mye å ta tak i, avslutter Halldis.

Kontaktpersoner

Halldis Ringvold, Sea Snack Norway
E-post: post@buzzingkid.no

Åslaug Viken, Artsdatabanken
E-post: Aslaug.Viken@artsdatabanken.no
Telefon: 918 97 735