Rovfluer

Bruk nøkkelen under, eller åpne i nytt vindu (spesielt anbefalt for nyere mobile enheter).

Det finnes 31 arter av rovfluer i Norge. Nøkkelen dekker alle disse samt fire arter som mest sannsynlig kan dukke opp her.

Om nøkkelen

Rovfluer tilhører ordenen tovinger. De er lett gjenkjennelige med sin langstrakte kropp, fremoverrettede munndeler og en hårtjafs over disse munndelene. Det finnes flest arter av rovfluer i åpne, varme og soleksponerte habitater. I tillegg finnes det en rekke skogsarter som trives best i områder med god tilgang på død ved i forskjellige nedbrytningsstadier.

I bestemmelsesnøkkelen vil det dukke opp spørsmål om kroppsdeler. For at det skal være enklere å forstå hva spørsmålene omhandler, finnes bilder av rovflua og av hode, vinge og bein med påskrevne anatomiske betegnelser til hjelp.

Mer om bestemmelsesnøkler.

Hvordan bruke bestemmelsesnøkler?

Vurdér svaralternativene i nøkkelen opp mot det som skal bestemmes, og velg det som passer. Når det finnes flere alternativer er det også mulig å velge bort alternativer som ikke passer. Du kan bla forbi spørsmål som du er usikker på; nøkkelen byr på mange veier til målet, og man trenger ikke å besvare alle spørsmålene eller å besvare dem i en gitt rekkefølge. Begynn med de enkleste spørsmålene, så vil nye spørsmål dukke opp og lede videre.

Gå til rovfluer på nett: