Mørknende sandslørsopp
Cortinarius neofurvolaesus
Mørknende sandslørsopp er en mørk rødbrun og mellomstor art, med mange forvekslingsmuligheter. Den vokser først og fremst i sandfuruskog.
Kjennetegn
Hatten til mørknende sandslørsopp er 3–7 cm og hvelvet, og blir med tiden avflatet med bredt pukkelparti og noe nedbøyd hattkant, som sjelden er stripet, med flyktige hvite velumrester som ung. Fargen er dypt mørk rødbrun, etter hvert får den mørkere flekker. Videre er hatten hygrofan, og ved uttørking blekner den konsentrisk utover fra sentrum.
Skivene er middels tette og okerbrune. Stilken er jevntykk med oppsvulmet basis, først grålig blek, siden mer gulbrun og etter hvert skittenbrun i nedre deler. Den er først dekket av hvitt velum, som kan danne en tynn, tiltrykt ringsone midt på stilken. Lukten til denne arten er ubetydelig, eventuelt svakt reddikaktig.
Sporene er 7–9 x 5–5,5 µm, ellipsoide til svakt mandelformete, og middels vortet.
Habitat og utbredelse
Mørknende sandslørsopp Cortinarius neofurvolaesus er rapportert fra sandfuruskog i Norge. Ut fra svenske og finske funn virker den å typisk være knyttet til næringsfattige voksesteder; særlig til sandfuruskog også der, men den er også angitt fra grunnlendt bergfuruskog og fra granskog iblandet furu. Arten dukker opp relativt sent i sesongen; fra slutten av august.
De norske funnene per 2021 er fra Elverum og Vågå. Dette er en vanskelig art å bestemme, men ut fra funnene som er gjort i Sverige og Finland er det sannsynlig at den kan ha en videre utbredelse i våre sandfuruskogsområder i Sør-Norge. I Finland er den angitt som vanlig, men sandfuruskog er da også svært utbredt der. Det er derfor usikkert i hvor stor grad den kan vokse i grunnlendte skogtyper. Arten er lokalt vanlig i sandfuruskog i Sibir, og har trolig en vid utbredelse i Fennoskandia og Russland. Den er for øvrig angitt også fra Estland.
Forvekslingsarter
Dette er en relativt anonym art, med mange mulige forvekslingsarter. Spesielt skal nevnes luktløse eksemplarer av anisslørsopp Cortinarius anisatus og Cortinarius sordidemaculatus, begge opptrer imidlertid med mer rent brun hattfarge, ikke dypt rødbrun som mørknende sandslørsopp. Cortinarius sordidemaculatus er også en mer robust art, som vokser i granskog.
Fra arter i seksjon Brunnei, som mørkebrun slørsopp Cortinarius brunneus og mørknende anisslørsopp Cortinarius clarobrunneus, skiller mørknende sandslørsopp seg blant annet ut på at tørkete fruktlegemer blir mørkt brune, aldri svarte, slik som artene i Brunnei. Artene i seksjon Bovini har bredere sporer, og er ellers typiske rikskogsarter. Informasjon om denne arten er hovedsakelig hentet fra Kytövuori et al. (2005), der arten ble formelt beskrevet.