Frøkenslørsopp
Cortinarius gracilior
Frøkenslørsopp er en ganske liten og uanselig art; den er mindre enn vanlig innenfor Phlegmacium-gruppen. Den er ganske karakteristisk, med få forvekslingsmuligheter. Det norske navnet henspiller på at arten er liten og lett.
Kjennetegn
I tillegg til små fruktlegemer og lys hatt, er frøkenslørsopp karakterisert av gråhvite skiver, hvit stilk og hvitt kjøtt, og ved gjennomskjæring har den en svak honninglukt. Under mikroskopet kan man merke seg de mandel- til sitronformete sporene, og sterile celler (cheilocystider) i skiveeggen. Dette er celler som skiller seg i størrelse og form fra de sporebærende basidiene som ellers dominerer på skivene.
Habitat og utbredelse
Mange av kalklindeskogsoppene tilhørende Phlegmacium-gruppen (arter med slimet hatt) opptrer ofte i grupper på samme sted (hotspots), men denne arten går like ofte sine egne veier, og kan for eksempel opptre i reine hasselbestander. Den er kjent fra et tyvetalls lokaliteter og har sitt tyngdepunkt i Grenland (et titalls funn herfra per 2021).
Forvekslingsarter
Få arter likner frøkenslørsopp i kalklindeskogen, men hvis man er litt uheldig, kan man forveksle denne med små eksemplarer av gul vrangslørsopp Cortinarius cruentipellis. Sistnevnte har liknende mikrokarakterer, men er langt mer varmt gulbrun på hatten, og anløper gjerne noe (safran)gult på stilken med alder.