Sopper i moseskogen - BryoFungi
42-13
Bladmoser og levermoser kan dekke store deler av bunnvegetasjonen i boreale og alpine områder. I denne enorme skogen av små planter lever det et stort mangfold av sopparter, av alle slags former og størrelser, som kan ha roller som nedbrytere, patogener, parasitter eller symbionter.
- Innhold
- Innsamlingsmetoder
På verdensbasis er det registrert 300-350 sopparter assosiert med moser. Bare i tilknytning til et enkelt moseskudd kan det leve så mange som 90 forskjellige sopparter. Hver enkelte moseart ser ut til å ha en helt egen soppflora knyttet til seg. Denne soppfloraen bidrar blant annet til å bryte ned mosevegetasjonen og er et viktig element i næringsomsetningen i tempererte økosystemer.
Mosesamfunn som habitat for sopper er lite kartlagt her i landet. Prosjektet hadde som mål å kartlegge diversiteten av sopper som lever i tilknytning til moser i fire naturtyper i Norge. Denne soppfloraen omfatter en rekke ulike taksa av sekksporesopper. Prosjektet har samlet inn materiale for videre analyser fra Oslo, Akershus, Buskerud, Aust-Agder, Ryfylke, Troms, Nordland, Finnmark, og Svalbard og Jan Mayen. Prosjektet har også lett etter sopp i moser fra herbariet ved Naturhistorisk museum i Oslo, tidligere samlet inn fra 17 av landets fylker. Prosjektet har mer enn doblet antallet moseassosiert sopp i Norge, med 32 nye arter for landet, og flere arter som er nye for vitenskapen. DNA-strekkoding har blitt gjennomført for 27 arter, til tross for at artene er veldig små og derfor vanskelige å jobbe med.
Innsamlingsmetoder
Random walk med innsamling av substratet. Spesifikk innsamling av de mest aktuelle moseartene.