Artsorakelet er brukt nesten én million ganger så langt bare i år! Mest av alt sjekker vi artene ryllik, sommereik og rogn. Men – visste du at bildene dine er med på å gjøre appen bedre?

Da Artsorakelet ble lansert i fjor var den trent ved hjelp av 1,1 millioner bilder. En kraftig datamaskin gikk gjennom alle bildene og lærte seg hvordan artene ser ut. Det er dét som er den kunstige intelligensen som er i stand til å fortelle deg hvilken art du sannsynligvis har funnet.

Årets versjon av Artsorakelet har nettopp blitt trent på nytt, og denne gangen med 300 000 flere bilder. Mange av de bildene er tatt av nettopp de som har brukt Artsorakelet, og valgt å laste opp bildet sitt i Artsobservasjoner.

Å gå gjennom og lære seg 1,4 millioner bilder er en veldig stor jobb. Svært kraftige datamaskiner ved biomangfoldssenteret Naturalis i Nederland jobbet dag og natt i noen uker for å gå gjennom alle bildene.

Kjenner flere nå enn før 

Artsorakelet mener bildet av skogskjegg Aruncus dioicus ligner veldig på de skogskjegg-bildene den har lært av. I eksempelet til høyre viser appen at bildet ligner mye på andre bilder av storskrukketroll Oniscus asellus, men også litt på bilder av kjellerskrukketroll Porcellio scaber.

I denne utgaven av Artsorakelet er flere arter med i katalogen, som for eksempel store rovdyr. De har tidligere ikke vært med fordi observasjonene er skjult. En annen nyhet er at Artsorakelet nå er direkte knyttet til taksonomien i Artsnavnebasen. Dette betyr en mer komplett liste over norske arter og muligheten for å gi bedre svar, men også en tøffere jobb for Artsorakelet, fordi det nå har flere arter å velge i. Alt i alt har Artsorakelet blitt flinkere.

Det er likevel viktig å huske på at Artsorakelet ikke er ufeilbarlig. Når du har bedt om identifisering av en art ved hjelp av et bilde vil den ofte gi deg flere muligheter. Ved siden av hvert forslag viser den hvor stor treffprosent det er for hvert enkelt av forslagene – altså hvor mye ditt bilde ligner på de bildene den har lært av.

Den er også kun trent til å gjenkjenne ville norske arter. Hvis du laster opp et bilde av en katt, kjæresten din eller en hageplante, vil ikke appen være i stand til å kjenne igjen noen av de artene.

Hva nå? 

- Vi får mange hyggelige tilbakemeldinger fra dem som bruker appen, sier Wouter Koch. Han leder arbeidet med Artsorakelet i Artsdatabanken.

Koch forteller at de også kommer mange forslag til flere funksjoner.

- Noen ønsker et galleri med oversikt over hva de har søkt på tidligere. Vi har også fått forslag om å kunne filtrere på relevante artsgrupper, bruke habitatinformasjon i artsbestemmelsen, og ha en kobling mot våre bestemmelsesnøkler. Det er interessant. Vi tar det med oss til videre utvikling av appen, forteller han.