Gallvepser - NORCYN
53-11
Gallvepser er parasitter som legger egg i blader, stengler, knopper, røtter eller blomster på urteplanter, villroser og eiketrær i Norge. Når egget klekker, dannes det plantevev rundt larven i form av en gall. Gallen beskytter larven fra ytre påvirkninger, samtidig som det er maten til larven fram mot forpupping og den klekker til en voksen liten veps.
Gallvepsene (Cynipidae) er en forholdsvis liten og dårlig kjent familie i Norge. De har et særegent levesett og danner galler på vertsplantene sine. Vertstilknytning er derfor en viktig informasjon for artsbestemmelsen. I Norge er store deler av gallvepsfaunaen er knyttet til eik (Quercus spp.) og så mange som 36 arter er avhengig av eik for å fullføre livssyklusen sin.
Prosjektet har samlet inn galler fra Østfold, Vestfold (Sandefjord/Larvik), Vest-Agder (Kristiansand), Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal (Tingvoll og Smøla) og Trøndelag (Trondheim), og også bearbeidet tidligere innsamlet materiale. Det er funnet 23 nye gallvepsarter i prosjektet. Ved å undersøke de nordligste områdene med eik i Norge har det også vært mulig å anslå nordgrensen til mange europeiske gallvepsarter. Det er blant annet registrert to nye arter for Trøndelag. Gjennom prosjektet er det etablert en unik referansesamling og registrert DNA-strekkoder for 33 av 50 registrerte arter av gallvepser i Norge.
Innsamlingsmetoder
Observasjon og innsamling fra galler på planter, fotografering, håving på eik, utsetting av klekkeposer og innsamling av galler for klekking på lab.