Kartleggingsenheten omfatter fastbunn i humøse, kalkrike elver med stryk, enten på fast fjell eller med blokker og steiner som ikke flyttes av elvevannet.

Kalkrik (1,7 mg Ca/l) fastbunn (på fast fjell) i humøs (51 mg Pt/l) elv med stryk i Simoa i Sigdal kommune. 

Økologisk karakteristikk

Kartleggingsenheten omfatter fastbunn i humøse elver og bekker i alle størrelser, med helning, vannføring og ruhet i fastbunnen som gir stryk, og som enten renner over kalkrikt fast fjell eller kalkrikt substrat med kornstørrelsesdiameter større enn det en 10-årsflom greier å flytte på. Substratet er altså relativt stabilt over en periode på minst 15–20 år. Kalkrik berggrunn som består av fyllitt, leirskifer, grønnstein, grønnskifer og konglomerat, med tilhørende løsmasser i nedbørfeltet, kan gi grunnlag for denne kartleggingsenheten. I tillegg er det en forutsetning at en stor andel av nedbørfeltet er dekket av skog og/eller myr. I små elver og bekker forekommer O1-C-12 ofte i mosaikk eller sammensatt med O2 Elvesedimentbunn. Ofte sparsom vegetasjon.

Identifisering

Vannprøve, vannhastighet og vurdering av substrat (fast fjell eller sediment, kornstørrelse og flomvannføring).

Utbredelse og regional fordeling

Kartleggingsenheten forekommer spredt over hele landet, i elver som renner gjennom skog- og myrrike områder med kalkrike bergarter i nedbørfeltet. Den er mindre vanlig over skoggrensa.

Viktigste forvekslingsenheter

Kartleggingsenheter med nærliggende trinn for LKM-ene KA Kalkinnhold,  VF Vannpåvirkningsintensitet og HU Humusinnhold.