Kartleggingsenheten omfatter fastbunn i klare, svært kalkrike elver med stryk, enten på fast fjell eller med blokker og steiner som ikke flyttes av elvevannet.

Svært kalkrik (6,3 mg Ca/l) fastbunn (på fast fjell) i klar elv med stryk i Gudbrandsdalslågen i Sel kommune. 

Økologisk karakteristikk

Kartleggingsenheten omfatter fastbunn i elver og bekker i alle størrelser, med helning, vannføring og ruhet i fastbunnen som gir stryk. I tillegg renner elva enten over svært kalkrikt fast fjell eller gjennom svært kalkrikt substrat med kornstørrelsesdiameter større enn det en 10-årsflom greier å flytte på. Substratet er altså relativt stabilt over en periode på minst 15–20 år. Kalkrik berggrunn som består av fyllitt, leirskifer, grønnstein, grønnskifer, dolomitt, kalkstein og marmor, med tilhørende løsmasser i nedbørfeltet, kan gi grunnlag for denne kartleggingsenheten. I små elver og bekker forekommer O1-C-8 ofte i mosaikk eller sammensatt med O2 Elvesedimentbunn. Ofte sparsom vegetasjon.

Identifisering

Vannprøve, vannhastighet og vurdering av substrat (fast fjell eller sediment, kornstørrelse og flomvannføring).

Utbredelse og regional fordeling

Kartleggingsenheten forekommer i deler av landet med kalkrike bergarter. Høyest kalsiumkonsentrasjon finner vi i elver som renner over marmor.

Viktigste forvekslingsenheter

Kartleggingsenheter med nærliggende trinn for LKM-ene KA Kalkinnhold,  VF Vannpåvirkningsintensitet og HU Humusinnhold.