Ziminella salmonacea har en bred kropp med et stort nakent felt mellom cerata lengst fremme på ryggen. Den har oransje eller rosa cerata med en ring med hvit pigmentering på tuppen. Ellers mangler arten pigmentering. Dette er en nordlig art som er mest kjent fra Svalbard og Finnmark. 

Kjennetegn

Ziminella salmonacea kan bli relativt stor med bred kropp og opptil 40 mm lang. Arten er delvis gjennomsiktig hvit med rosa eller oransje fargeskjær. Kroppen har korte fothyrno. Den har lange munntentakler som er lengre enn rinoforene. Rinforene er rynkete, og sitter langt fra hverandre. Arten har tydelige rygglister på sidene langs hele kroppen, og disse rygglistene er synlige under cerata. Cerata sitter tett i sammenhengende rekker langsetter ryggen, og de fremste cerata sitter foran rinoforene. Cerata er lanseformete, og har en avlang cnidosekk. Cerata sitter mot kanten av ryggen, spesielt i forkroppen, slik at ryggen har et stort nakent felt.

Tarmkanalen i cerata har oransje, rosa eller rødaktig farge. Tuppen på munntentaklene og rinoforene kan ha svak hvit pigmentering, men dette mangler gjerne. Det er en ring med hvit pigmentering i tuppen på cerata, men ellers mangler hvit pigmentering. 

Her er arten fotografert ved Verrastranda i Trondheimsfjorden. 

Utbredelse

I Norge har arten en begrenset utbredelse. Den er funnet en gang i Nordland, og noen ganger øst i Finnmark. Ellers er den vanlig på Jan Mayen og Svalbard. Den er også kjent fra Island og den nordamerikanske østkysten mellom Maine og Halifax. 

Levesett

Biologien til arten er dårlig kjent. Den er observert spisende på ulike arter hydrozoer, og legger eggstrengene på eller i nærheten av hydrozoene. Den er stor sett funnet på dyp fra 20 til 200 meter.

Eggene legges i en jevn, tykk spiral med 2–4 omdreininger på flatt underlag, eller som jevne ringer rundt stilken på hydrozoene arten spiser.  Eggene ligger ikke i eggkapsler som hos mange andre arter, men enkeltvis, og måler opptil 240 mikrometer i diameter.

Arten har etter alt å dømme en årlig livssyklus, og er rapportert å legge egg fra desember til mars når vanntemperaturen er lav i Maine-gulfen på den amerikanske østkysten. I Maine på den amerikanske østkysten er populasjoner fulgt over tid, og observasjonene viser at den spiser hydrozoer (Tubularia) som små og kolonidannende sekkdyr (i slekta Aplidium) som voksne.

Forvekslingsarter

Ziminella salmonacea kan forveksles med Coryphella borealis som også har en bred kropp med et bredt nakent felt midt på ryggen. Ziminella salmonacea kan kjennes igjen på en tydelig rygglist langs ryggen under cerata, som hos C. borealis er dårlig utviklet, men rygglisten kan også hos Z. salmonacea være vanskelig å se. Hos Z. salmonacea sitter de fremste cerata foran rinoforene, men hos C. borealis starter cerata alltid starter bak rinoforene.

Etymologi

Slektsnavnet Ziminella er oppkalt etter den russiske biologen Olga Zimina.

Navnet på arten salmonacea er fra latin og peker til salmonis som betyr laks. Det henviser sannsynligvis til den lys oransje fargen (“lakserosa”) som er typisk for denne arten.

Den danske zoologen Henning Lemches (1904–1977) plansje av Ziminella salmonacea, som han fant ved Kapp Farvel på sørspissen av Grønland i 1970. 

Kilder

Just H og Edmunds M (1985). North Atlantic nudibranchs (Mollusca) seen by Henning Lemche. Ophelia Suppl. 2, pp. 170: page(s): 92–3.

Korshunova T, Martynov A, Bakken T, Evertsen J, Fletcher K, Mudianta IW, Saito H, Lundin K, Schrödl M og Picton B (2017). Polyphyly of the traditional family Flabellinidae affects a major group of Nudibranchia: aeolidacean taxonomic reassessment with descriptions of several new families, genera, and species (Mollusca, Gastropoda). ZooKeys 717: 1–139. https://doi.org/10.3897/zookeys.717.21885

Kuzirian AM (1977). A monographic study of the New England Coryphellidae (Gastropoda: Opisthobranchia). University of New Hampshire, doctoral dissertions. Tilgjengelig på https://scholars.unh.edu/dissertation/1169

Kuzirian AM (1979). Taxonomy and biology of four New England coryphellid nudibranchs (Gastropoda: Opisthobranchia). Journal of Molluscan Studies 45: 239–261.

Martynov A og Korshunova T (2011). Opisthobranch Molluscs of the Seas of Russia. A color guide to their taxonomy and biolgy. Fiton+. 232s. [På russisk].

Thompson TE og Brown GH (1984). Biology of Opisthobranch Molluscs, vol. II. The Ray Society, London. 229s.

Siden siteres som:

Bakken T, Evertsen J og Skauge C. Ziminella salmonacea (Couthouy, 1838). www.artsdatabanken.no/Pages/308051. Nedlastet <dag/måned/år>.