Veksthusmarihøne er en fremmed art i Norge og er kun påvist utendørs et fåtall ganger. Arten brukes i biologisk bekjemping av mellus i veksthus, men kan rømme og etablere bestander utendørs. Den er ikke i stand til å overvintre i Norge. 

Kjennetegn

Voksne: Grunnfargen på hodet og pronotum er rødoransje. Dekkvingene er svarte med en bred rødoransje sone som dekker hele spissen av dekkvingene. Dekkvingene er tett og fint punktert med kort og lys behåring som er hvirvlet. Antenner og munndeler er rødbrune. Beina er brunsvarte med skarpe kanter på leggene. Antennene er relativt korte. Lengde: 3,5–5,0 mm. 

Larve: Grålig grunnfarge. Skiller ut hvitt spinn som gir den et karakteristisk utseende. 

Veksthusmarihøne Cryptolaemus montrouzieri, i veksthus, Tøyen i Oslo.

Utbredelse

Arten er ikke hjemmehørende i Norge, men er funnet utendørs i forbindelse med rømming fra veksthus i Oslo. Den har sannsynligvis ikke mulighet til å overleve utendørs om vinteren i Norden. Arten hører opprinnelig hjemme i Australia, men er fraktet rundt i hele verden i forbindelse med bruk i biologisk bekjemping av skadedyr. Arten er funnet i alle verdensdeler og har etablert seg utendørs i en rekke land, også i Europa. 

Levesett

Arten lever av mellus (Pseudococcidae) og er mye brukt i biologisk bekjemping av skadedyr i veksthus. 

Forvekslingsarter

Arten er meget karakteristisk og unik i sitt fargemønster, og kan derfor ikke forveksles med noen andre arter som finnes i Norge.