Gullhårmose finnes i nedbørrike områder vest i Norge. Den har et karakteristisk robust utseende og halmgule, glinsende og utsperrede blad. Ved gunstige forhold vokser den ofte i store iøynefallende matter.

Kjennetegn

Gullhårmose vokser med opptil 15 cm høye skudd i gulgrønne til gullgule, glinsende matter eller tuer. Skuddene er ofte forgreinet og stengelen er dekket av brune, papilløse rhizoider (rothår) i nedre del. Bladene er opp mot 4 mm lange, tydelig utsperrete, med hjerteformet basis og en lang og tynn spiss. Bladene har tydelige lengdefolder. Bladnerven er smal, men tydelig og når helt ut i bladspissen. Bladcellene er langsmale og tydelig mamilløse. Sporofytter forekommer sjelden.

Forvekslingsarter

Gullhårmose har et veldig karakteristisk utseende, men kan i enkelte tilfeller minne om storvokste kildemoser Philonotis spp. og kanskje i enkelte tilfeller også om en kransmose Rhytidiadelphus spp.

Økologi

Gullhårmose vokser på marken og på steinblokker i fuktige områder, gjerne i nordhellinger eller ved fosser. Den virker å foretrekke nokså kalkfattige områder, men finnes også i områder med rikere berggrunn.  

Utbredelse

Arten finnes regionalt vanlig langs store deler av vestlandskysten. Utbredelsen forøvrig omfatter Storbritannia, spredte funn sørover i Europa, vest i Afrika og i Mellom-Amerika.