Coryphella chriskaugei er vanligvis 2–3 cm lang og kjennes igjen på den tynne hvite linjen langs ryggen og de hvite smale og avlange hvite flekkene på cerata. 

Kjennetegn

Arten har delvis gjennomsiktig hvit kropp, som er smal og har lange fothyrno. Den har lange munntentakler og rynkete rinoforer som er omtrent 1,5 ganger så lange som munntentaklene. Rygglistene er synlige under cerata som sitter i grupper. Cerata er fingerformete med spiss tupp, og en avlang tydelig cnidosekk.

Tarmkanalene i cerata er rosa, oransje eller rødbrune. En tynn hvit linje i sikksakk er tydelig midt på ryggen fra hode til hale. Det er også en tynn hvit linje langsgående på hver side av dyret. Oversiden av rinoforene og munntentaklene har en hvit linje. Oversiden av cerata har flere korte linjer eller smale flekker med hvit pigmentering. Hvit pigmentering på tuppen av cerata mangler. 

Utbredelse

Arten ble beskrevet fra Norge i 2017, og finnes langs norskekysten fra Oslofjorden til Troms. De siste årene har den også blitt funnet i Sverige, flere steder på de britiske øyer og Irland, samt i Kroatia.

Levesett

Denne arten lever av hydrozoen Tubularia indivisa der det ser ut til at den spiser polyppen til hydrozoene. Små individer er observert spisende på hydroider i slekta Eudendrium. Eggene legges i en streng snodd i en spiral, som er hvit med lilla eller gulhvit fargetone. Den reproduserer i februar til juni. 

Forvekslingsarter

Arten kan forveksles med Coryphella lineata da begge har tynne hvite linjer langs ryggen fra hode til hale og langs sidene, men C. chriskaugei har tydelige oppbrutte korte hvite linjer på cerata, noe C. lineata mangler. C. chriskaugei har tydelige små hvite prikker på cerata, som mangler hos C. lineata.

Coryphella chriskaugei kan også ligne på Coryphella monicae og C. orjani, men disse har en bred og kraftig hvit linje langs ryggen og bredere kropp.

Etymologi

For slektsnavnet Coryphella er betydningen litt uklar. Det kan stamme fra gresk koryphe, som betyr krone (som i toppen av hodet), alternativt fra Proto-Indo-Europeisk kerh som betyr topp eller horn. Endelsen –ella er diminutiv og betyr liten. En vanlig tolkning av navnet er “småhodet”, men det kan også peke på rinoforene.

Artsnavnet chriskaugei er oppkalt etter Christian Skauge, dykker, undervannsfotograf, nakensneglentusiast og initiativtaker til den årlige «Nudibranch Safari» ved Gulen dykkesenter.

Kilder

Korshunova T, Martynov A, Bakken T, Evertsen J, Fletcher K, Mudianta IW, Saito H, Lundin K, Schrödl M og Picton B (2017). Polyphyly of the traditional family Flabellinidae affects a major group of Nudibranchia: aeolidacean taxonomic reassessment with descriptions of several new families, genera, and species (Mollusca, Gastropoda). ZooKeys 717: 1–139. https://doi.org/10.3897/zookeys.717.21885

Picton BE og Morrow CC (2016). Fjordia chriskaugei Korshunova, Martynov, Bakken, Evertsen, Fletcher, Mudianta, Saito, Lundin, Schrödl & Picton, 2017. [In] Encyclopedia of Marine Life of Britain and Ireland. Tilgjengelig på http://www.habitas.org.uk/marinelife/species.asp?item=W14522. Hentet 08.12.2023.

Siden siteres som:

Bakken T, Evertsen J og Skauge C. Coryphella chriskaugei (Korshunova, Martynov, Bakken, Evertsen, Fletcher, Mudianta, Saito, Lundin, Schrödl & Picton, 2017). www.artsdatabanken.no/Pages/300877. Nedlastet <dag/måned/år>.