Rostanga rubra er en av de mer sjeldne arter av nakensneglene i Norge. Dette er en nakensnegl som beiter på skorpedannende svamper på dypere vann. Den er lett å kjenne igjen på den rødlige kroppsfargen og antydningen til brillemønster rundt rinoforene.

Kjennetegn

Rostanga rubra er en relativt liten nakensnegl som vanligvis blir rundt 15 mm i lengde. Karakteristisk for arten er de kroneformede kappetuberklene som kalles karophyllidier. En karophyllid kappetuberkel har en sylindrisk base som utvider seg i toppen med 5 til 7 spikuløse spisse tupper. Kroppsfargen på kappa og kappetuberklene er som regel ensfarget rød, som kan være en nesten lys oransje rødfarge eller en mer kraftig rubinrød farge. Rinoforene og kappetuberklene rundt rinoforene har ofte en kraftig hvit farge, noe som ligner et brillemønster på hodet. Kappetuberklene og rinoforene kan også være spettet med sorte prikker. Gjellebusken er stor med opptil 10 brede forgreininger. Gjellebusken har som regel samme farge som resten av kroppen.

Rostanga rubra kjennes igjen på den rødoransje fargen og de lyse rinoforene. 

Utbredelse

Denne arten har sitt hovedutbredelsesområde fra Middelhavet til de Britiske øyer. Den har kun et fåtall sporadiske funn langs norskekysten, men er funnet fra Oslofjorden og nord til Finnmark. 

Levesett

Dette er en godt kamuflert art som beiter på og etterligner skorpedannende røde svamper. Den er funnet fra fjæresonen og ned mot 60 meters dyp.

Eggmassen består av et bredt, vertikalt bånd som legges i en bølgende, løs spiral der den nederste kanten er festet til substratet. Fargen kan være hvit, rosarød eller oransje. Eggene er 75–100 mikrometer i diameter. Ved de Britiske øyer skjer eggleggingen i juni og juli.

Forvekslingsarter

Arten kan ikke forveksles med andre arter i våre farvann.

Etymologi

Rudolph Bergh gir i sin artikkel “Gattungen der Nordische Doriden” fra 1879 ingen forklaring på slektsnavnet Rostanga, slik han gjør for slektene Cadlina, Jorunna og Aldisa som han henter fra Laxdölasagaen.

Artsnavnet rubra kommer fra latin ruber som betyr rød, og viser til fargen på arten.

Slik illustrerte Alder & Hancock arten de kalte Rostanga coccinea i 1848. 

Kilder

Alder J og Hancock A (1845-1855). A monograph of the British nudibranchiate Mollusca: with figures of all the species. The Ray Society, London. 560s.

Kress A (1971). Über die Entwicklung der Eikapselvolumina bei verschiedenen Opisthobranchier-Arten (Mollusca, Gastropoda). Helgolander Wiss. Meeresunters 22: 326–349. https://doi.org/10.1007/BF01611122

Løyning P (1927). Nudibranchs from Bergen, collected in the neighbourhood of the Biological Station at Herdla. Nyt Magazin for Naturvidenskaberne 65: 243–264.

Rudman WB (2002) Rostanga rubra (Risso, 1818). [In] Sea Slug Forum. Australian Museum, Sydney. Tilgjengelig på http://www.seaslugforum.net/rostrubr

Thompson TE og Brown GH (1984). Biology of Opisthobranch Molluscs, vol. II. The Ray Society, London. 229s.

Sars GO (1878). Bidrag til Kunskaben om Norges arktiske Fauna. I. Mollusca Regionis Arcticæ Norvegiæ. Oversigt over de de i Norges arktiske Region forekommende Bløddyr. Universitetsprogram for første halvaar 1878, Christiania. 466s.

Siden siteres som:

Bakken T, Evertsen J og Skauge C. Rostanga rubra (Risso, 1818). www.artsdatabanken.no/Pages/300870. Nedlastet <dag/måned/år>