Tannkjølmose er den mest eksklusive av artene i denne slekta. Denne arten var lenge kun kjent fra Rjukan i Telemark, men har de senere år blitt funnet flere ganger i mer oseaniske strøk på Vestlandet. Den kjennetegnes ved at enkelte blad har en eller flere tydelige tenner nær bladspissen.

Kjennetegn

Tannkjølmose vokser i om lag 1–3 cm høge tuer. Bladene er asymmetriske og skruer seg i tillegg litt i tørr tilstand. Nerven er kraftig og slutter i eller rett nedenfor bladspissen. Bladkanten er litt uregelmessig på grunn av forekomst av papiller, og nær spissen finnes i tillegg ofte én eller få kraftige tenner. Man må se på flere blader, og aller helst bladene i toppen av skuddene, for å finne denne karakteren. Bladcellene er runde og papilløse. Sporofytter forekommer sjelden. Grokorn forekommer som oftest i rikelige mengder på stengelen. De er ovale, er 4–6 celler lange og med bøyde langsgående cellevegger.

Økologi

Arten vokser på bark av ulike løvtrær nær fosser, i fuktige kløfter, men også på steder der miljøforholdene tilsynelatende ikke er veldig spesielle. Vi mangler foreløpig en del kunnskap om denne artens økologi i Norge.

Utbredelse

Arten har spredte funn på Vestlandet nord til Stryn i tillegg til et eldre funn fra Tinn i Telemark.

Forvekslingsarter

Tannkjølmose kjennetegnes ved at enkelte blad har en eller flere tydelige tenner nær bladspissen.