Oregullhette har typisk ovale kapsler som snører seg sammen mot kapselmunningen. Dette og enkelte karakterer i cellestrukturen i kapselveggen skiller denne arten fra nærstående arter i Ulota crispa-komplekset. Oregullhette er nokså vanlig i store deler av landet.

Kjennetegn

Oregullhette vokser i opptil 2 cm høye tuer. Bladene er avlangt og smalt triangulære og nerven slutter nedenfor bladspissen. Nedre deler av bladet er knapt utvidet. I tørr tilstand er bladene moderat til sterkt kruset. Sporofytter forekommer vanlig og kapselen har åtte tydelige langsgående furer. Kapselen er fusiform, det vil si at den er bredest på midten og smalner gradvis inn både mot basis og mot munningen. Arten kan være nokså lik mellomgullhette, men sistnevnte har en tydelig bord med små celler nærmest kapselmunningen. Hos oregullhette strekker de store ribbecellene seg helt opp til munningen. En viktig karakter for å skille oregullhette fra nærstående arter er forekomsten av kraftige stripeformete papiller på innsiden av det indre peristomet.

Økologi

Oregullhette vokser på stammer og greiner av ulike typer lauvtrær i humid skog.

Utbredelse

Arten er vidt utbredt i store deler av landet nord til Troms. 

Forvekslingsarter

Oregullhette kan ligne på de andre artene i «crispa-gruppen» dvs. krusgullhette, mellomgullhette og urnegullhette. For sikker bestemmelse må man bruke karakterene i nøkkelen.