Fjellgullhette er den eneste arten i slekta som har sin hovedutbredelse i nokså kalkfattige områder i innlandsstrøk. Arten vokser utelukkende på berg og blokker og trives best i regnskygge under svakt overheng.

Kjennetegn

Fjellgullhette vokser i om lag 1–2 cm høge tuer eller matter. Bladene er avlangt og smalt triangulære og nerven slutter nedenfor bladspissen. I tørr tilstand er bladene svakt bøyde eller krusete. Bladcellene har høye, greinete papiller. Sporofytter forekommer vanlig og kapselen har åtte tydelige langsgående furer. Peristomet består av 16 tenner.

Økologi

Fjellgullhette vokser på tørre steiner og blokker i områder med fattig til intermediær berggrunn. Voksestedet er ofte beskyttet mot regn under overheng.

Utbredelse

Arten finnes i store deler av landet, men den er vanligst i innlandsstrøk. Arten er sannsynligvis nokså kraftig underrapportert siden den vokser i miljøer som ofte er lite attraktive å besøke i bryologisk sammenheng.

Forvekslingsarter

Fjellgullhette kan forveksles med steingullhette som også vokser på stein og berg, men skiller seg fra denne på bøyde blad i tørr tilstand.