Pløsegullhette er en av de minste artene i slekta. Den har karakteristiske kapsler som mangler furer og er kraftig sammensnørt i munningen. Arten har en oseanisk tendens i utbredelsen, men finnes også stedvis litt inn i landet.

Kjennetegn

Pløsegullhette vokser i om lag 1–2 cm høge tuer. Bladene er avlange og smalt triangulære og nerven slutter nedenfor bladspissen. I tørr tilstand er bladene svakt bøyde. Sporofytter forekommer vanlig. Kapselen har glatt overflate og er påfallende tydelig sammensnørt i munningen, noe som gir åtte korte furer nærmest munningen. Samtidig smalner kapselen gradvis av mot stilken, noe som gir den en tydelig pæreform. Peristomet består av 16 tenner som først sitter i par og deretter deles.

Økologi

Pløsegullhette vokser for det meste på bark av trær med intermediær til rik bark på steder med høy luftfuktighet. Fuktige edelløv- og blandingsskoger langs kysten er det vanligste habitatet. Arten vokser ofte sammen med andre arter i samme slekt.

Utbredelse

Arten vokser i et bredt belte langs kysten nord til Saltfjellet. Noen forekomster i lavlandet litt inn i landet finnes spredt.

Forvekslingsarter

Pløsegullhette kan knapt forveksles med andre arter med sine karakteristisk innsnørte sporehusmunning.