Myklundmose er en nokså kraftig art som vokser på kalkrike blokker og berg i skogsmiljøer. Den har en karakteristisk bladform, og de lange bladspissene og delvis utstående bladene gir arten et rufsete uttrykk.

Kjennetegn

Myklundmose vokser i glinsende, grønne, mjuke og påfallende rufsete matter. Skuddene er 2–6 cm lange med uregelmessig forgreining. Stengelbladene er tiltrykte til litt utstående, rake og skålformet til svakt skålformet. Bladene er eggrunde til smalt eggrunde og smalner mot spissen raskt av til en lang og smal spiss. Denne spissen utgjør 30–40 % av bladlengden. Bladnerven er lang og enkel og når vanligvis 50–65 % opp i bladet. Bladkanten på både greinbladene og stengelbladene er som oftest uten tenner eller fintannet i øvre del. Cellene er 6–12 x 40–110 µm. Hjørnecellegruppene er tydelige og løper ikke opp langs bladkanten. De består av kvadratiske til kort rektangulære celler. Kapselskaftet har knudrete overflate.

Økologi

Myklundmose vokser på kalkrike berg og blokker i løv- og blandingsskoger, for det meste i nokså skyggefulle miljø.

Utbredelse

Arten er utbredt i kalktrakter i lavlandet i Sørøst-Norge, men er også kjent fra én lokalitet ved Snåsavatnet i Trøndelag.

Forvekslingsarter

Myklundmose med sin karakteristisk bladform med lange bladspisser kan knapt forveksles med andre arter.