Barstrøslørsopp Cortinarius subfraudulosus (=C. fraudulosus) er en ganske umiskjennelig kalkbarskogsart med begrenset utbredelse i Norge. Den forekommer hovedsakelig på kalkryggene på Ringerike, Hadeland og Toten, med et par utpost-lokaliteter i Trøndelag. Fruktlegemene er nesten hvite hos unge individer, med en fibret hatt, og en ofte lang, iblant noe rotlig forlenget stilk.

Kjennetegn

Barstrøslørsopp skiller seg fra andre Phlegmacium-slørsopper ved å være svært lite slimete på hatten i fuktig vær. Etter hvert blir hatten helt tørr (ikke-slimete), og svakt til tydelig fibret. Hatten er hvit som ung, men anløper brunlig farge med alder. Skivene er brede og fjernstilte, og hvite som unge. Stilken er hvit, lang og gjerne noe tilspisset til rotlig forlenget nederst. Som ung har den tydelige belter av hvitt velum. Kjøttet er hvitt. Kjøtt og stilkoverflate kan anløpe rosa og deretter mørkt blågrønt ved skraping, eller hvis arten ligger lenge framme, for eksempel på en sopputstilling. Tilførsel av etanol eller metanol gir samme fargereaksjon.

Tidligere ble vår barstrøslørsopp kalt Cortinarius fraudulosus, men DNA-studier tilsier at dette egentlig er et artskompleks som består av to arter. Fordi man har beholdt navnet C. fraudulosus på den sjeldneste arten av de to; det vil si den som ikke er kjent fra Norge, betyr det at «vår art» i barstrøslørsopp-komplekset endrer navn til C. subfraudulosus.

Habitat og utbredelse

Barstrøslørsopp vokser, som navnet hentyder, i dyp nålestrø, ofte under vidkronete graner, og ofte i kanten av maurtuer. Arten opptrer i grunnlendt kalkgranskog, men også ganske ofte i kalkfuruskog der det finnes spredte graner. Arten synes å være strengt bundet til gran (med mykorrhiza). Den fruktifiserer gjerne langt utover høsten og kan være en av de siste artene man finner i god tilstand rett før snøen legger seg.

Barstrøslørsopp har en begrenset utbredelse i Norge. Kjerneområdet er over breibygdene Ringerike-Hadeland-Toten, der arten lokalt kan være ganske vanlig i kalkgranskogen. Videre er det kjent utposter så langt sør som til Sandebukta i Oslofjorden, vest til Kaupanger i Sogn, og nord til Trondheimsfjorden. Funn utenfor dette området er trolig feilbestemmelser, og bør sjekkes. Arten har antagelig en vid utbredelse i kalkgranskoger og kalkedelgranskoger i Europa, men grunnet forveksling med den andre arten i komplekset (som altså skal hete Cortinarius fraudulosus), er informasjonen om den totale utbredelsen usikker.

Forvekslingsarter

Barstrøslørsopp kan lett forveksles med maurtueslørsopp Cortinarius rosargutus. Sistnevnte er imidlertid vanligvis en mindre og slankere art, med tettere skiver og mindre, mer rundaktige sporer. Maurtueslørsopp er mindre kalkkrevende, og kan opptre i maurtuer i fattig blåbærganskog så vel som i lågurtgranskog. De fleste funn fra denne gruppa utenom kalkområdene representerer denne arten.

Barstrøslørsopp kan også lett forveksles med hvit slørsopp Cortinarius argutus, men hvit slørsopp har tettere skiver, mindre sporer og alltid voksested under osp, gjerne i hagemarkskog på leirbakker.