Koboltslørsopp har vakre lillablå farger på hatten, mens skivene er lyst lilla på unge individer.

Koboltslørsopp er en art som har lillablå hattkant og skiver som ung, og er blant våre aller sjeldneste og mest eksklusive kalkbarskogsopper. Den er bare funnet på grunnlendt kalkstein i noen få områder på Ringerike, Hadeland og Mjøs-området.

Kjennetegn

Koboltslørsopp er karakterisert ved sine vakre lillablå farger på hattkant eller hele hatten på helt unge fruktlegemer. Snart anløper hatten okerbrunt fra sentrum, og kan iblant få olivengrønne toner der blått møter okerbrunt. Skivene er lyst lilla på unge individer. Ser man nøyere etter, er skivene ofte egentlig grå, med en sterkt lillafarget skiveegg. Stilken har en markert, sterkt kantet, og avflatet knoll nederst. En dråpe kalilut (10-40 % KOH; kaliumhydroksid) gir sterkt rosarød farge på knollkant, knollunderside og hattkant.

Barnålene, som har sneket seg med på dette bildet, er en påminnelse om at koboltslørsopp har streng tilknytning til kalkbarskog.

Habitat og utbredelse

Koboltslørsopp har streng tilknytning til kalkbarskog, og vokser nesten alltid i kalkgranskog, men kan muligens opptre også i rein kalkfuruskog. Den vokser alltid på tynt jordsmonn, ofte bare i et tynt moselag over kalkstein, og ofte på overflater med karstformer, det vil si kalkstein med hull og sprekker som skyldes kjemisk forvitring. Den er også funnet i kanten av gamle kalkbrudd, der slike kalkknauser kan være eksponert.

Arten har et lite utbredelsesområde i Norge; fra Ringerike og Tyrifjorden over Hadeland til Mjøs-traktene. Fra Sverige og Finland er det foreløpig bare gjort noen få funn (i Finland nord til Kuusamo i Nordøst-Finland), og fra utenfor Norden er arten bare dokumentert med et par funn fra Østerrike og Frankrike.

Forvekslingsarter

Koboltslørsopp har en lysere «lillebror», nemlig kalksteinslørsopp Cortinarius caesiocinctus. Sistnevnte har kun en svak blåtone i hattkanten som ung, men ellers er de ganske like. Sporene er ofte litt mindre på koboltslørsopp, men de kan overlappe i størrelse mellom artene. I Norge kan artene et stykke på veg skilles på utbredelsen; koboltslørsopp er kun funnet på lavere deler av Østlandet, mens kalksteinslørsopp har sin hovedutbredelse i Trøndelag (-Nordland), der koboltslørsopp aldri er funnet. Se for øvrig mer om disse artene under kalksteinslørsopp.