Fjellbinnemose er en vanlig art i Skandinavia og er oftest å finne i åpne, forholdsvis sure habitater. Den vokser vanligvis forholdsvis eksponert i grågrønne tuer eller matter. Planten har et forholdsvis matt utseende.

Kjennetegn

Fjellbinnemose vokser i åpne matter eller tuer. Skuddene blir opptil 10 cm og er som regel forgreinede med forholdsvis opprette greiner. Bladene er festet til stengelen med en slireformet brungul base, opptil 1 cm lange, lansettformede, rette til noe tilbakebøyde i fuktig tilstand, og blir mer eller mindre tiltrykte i tørr tilstand. Bladkanten er tannet med 1–3 celler lange tenner fra toppen av bladbasen til bladspissen. I øvre del av bladet er bladkanten 3–5 celler bred. På oversiden av nerven fins mangfoldige 3–9 celler høye lameller med sterkt papilløse toppceller, som er med på å gi bladplaten et matt utseende. Sporofyttens stilk er rødaktig ved basen og gulner oppover. Sporehuset er mer eller mindre sylindrisk, noe lutende til mer eller mindre opprett. Fjellbinnemose er variabel i både størrelse og vokseform. Det er beskrevet flere varieteter av arten, Nyholm (1969) inkluderer var. arcticum (Schrad.), var. septentrionale (Sw.) Lindb., var. simplex Schimp. og var. fragile (Bryhn.), mens nyere studier basert på molekylære og morfologiske karakterer bruker andre inndelinger, se f.eks. Ivanova et al. (2014).

Økologi

Arten vokser åpent på mer eller mindre sure underlag på eksempelvis fjellhei, bergvegger, beitemark i fjellet, men kan forekomme på rikere substrat.

Utbredelse

Fjellbinnemose er funnet i hele landet inkludert Svalbard. Sørover i Europa er den regnet som en art knyttet til høyereliggende områder.

Forvekslingsarter

Fjellbinnemose er vanligvis forgreinet og dette skiller den fra andre arter selv om kystbinnemose Polytrichastrum formosum kan være forgreinet. Arten skilles fra vegkrukkemose Pogonatum urnigerum med lengre og smalere blader, samt mørkegrønn farge.

Skudd i tørr tilstand, forgreiningen kan variere fra ugreinet til greinet.