Sankthansaften kan du plukke syv sorter blomster og legge dem under hodeputa for å drømme om din fremtidige ektemake, i følge folketroen. Den tillegger også midtsommerblomstene andre former for magi.

Arter i humleblomstslekta krysser seg lett med hverandre. Enghumleblom med sine rosa blomster og nikkende hoder, kan lett blande seg med sitt rakstilkede, gule søskenbarn kratthumleblom. Det kan gi opphav til et vell av varianter i en og samme grøftekant.

I blomsterenga midtsommers er det yrende liv av mange slag. På sankthansaften kan de mest romantisk disponerte av arten menneske pynte seg med kranser av sankthansblomster og plukke syv sorter og legge under hodeputa for å drømme om sitt hjertes utkårede. Hele sommeren er det mulig å få svar på det altoppslukende spørsmålet – elsker eller elsker ikke? Både barn og de håpløst forelskede har i uminnelige tider plukket kronbladene av prestekrage for å få et hint om hvordan det ligger an. Og om du ligger der i enga og drømmer, og brått rammes av den ubehagelige tvilen om din venn er glad i smør eller ikke, så kan du bare ty til engsoleien. Den vil med stor sikkerhet hjelpe deg å bekrefte at, jo, alle liker smør. Hva smørblomst angår vil forresten en hvilken som helst gul art i soleieslekta gjøre nytten, strengt tatt.

Her finner du også flere arter i humleblomslekta. Kratthumleblom og enghumleblom skal, i følge folketroen, fungere godt til å skremme bort djevelen om han skulle prøve seg. Røttene deres har en smak av nellik som gjør seg godt i både dram og ølbrygging. Den utbredte arten ryllik tilhører en helt annen planteslekt, men skal også være en fin smakstilsetning. Den har tradisjonelt blitt brukt i stedet for humle i øl, men også som krydder i pølse, i følge Bondens kulturmarksflora for Midt-Norge(se lenke til høyre).

Takket være blomstene er enga også hjem for mange små skapninger som bruker blomstene til mer enn drømmer og magi. Du kan møte på et vell av summende fluer, humler, bier, sommerfugler og biller mens de spiser og svermer. Dette er insekter som fyller viktige roller i økosystemet og i sin tur kan være mat for andre dyr.

Kontaktperson

Tove Rimestad, Artsdatabanken
E-post: tove.rimestad@artsdatabanken.no
Mobil: 986 44 344