Elfenbensslørsopp er den eneste helt bleke Myxacium-arten (slimet både på hatt og stilk) som sikkert er påvist i Norge.

Kjennetegn

Hatten er 3–7 cm, halvkuleformet til bredt hvelvet, hygrofan, og hvit som ung. Senere får den et svakt okerskjær og blir slimet, senere klebrig, med bitter smak både i hatthuden og kjøttet.

Skivene er som unge gråaktig hvite, senere brungule av modne sporer. Stilken er 4–8 x 0,5–1,5 cm, slimet som ung, jevntykk eller noe avsmalnende mot basis. Den er først hvit, senere får den okerskjær. Arten har en noe søtaktig eller reddikaktig lukt.

Sporene er 7,5–8,5 x 4,5–5 µm, mandelformete og fint til middels vortet.

Habitat og utbredelse

Elfenbensslørsopp er en sjelden edellauvskogsart, som er blitt funnet både i kalklindeskog, rasmarkskog med lind og hassel, samt i middels rik og rikere lågurteikeskog. Det er også rapportert noen få funn av arten fra menneskeskapte naturtyper, som plen/park under edle lauvtrær.

Forvekslingsarter

Det finnes arter som likner elfenbensslørsopp, men ingen av disse er foreløpig angitt fra Norge. Nærmest er Cortinarius emollitoides, med funn i Danmark og Sør-Sverige. Sistnevnte er svært svakt klebrig til nesten tørr, og smaken er bitter i hatthuden, men ofte mild i kjøttet. Hatten er høyst bare svakt hygrofan, stilken er svakt klebrig, lukten er ubetydelig og sporene er litt smalere enn hos elfenbensslørsopp.