Svartnende slørsopp har to helt spesielle karakterer, som den deler med ravneslørsopp Cortinarius coracis; fruktlegemene har et metallglinsende skjær, og det svært sparsomme velumet er gråaktig med grønnskjær.

Svartnende slørsopp vokser i rik barskog, og gjenkjennes på gråaktig, sparsomt velum med grønnskjær, og fruktlegemer med en metallisk glans.

Kjennetegn

Dette er en mørkebrun til sjokoladebrun art, som ved første øyekast kan se ut som en spinkel mørkebrun slørsopp Cortinarius brunneus som har mistet velumet. Den kan også likne tyttebærslørsopp Cortinarius glandicolor. Ved nærmere øyesyn viser det seg imidlertid at svartnende slørsopp har to helt spesielle karakterer, som den deler med ravneslørsopp Cortinarius coracis; fruktlegemene har nemlig et metallglinsende skjær, og det svært sparsomme velumet er gråaktig med grønnskjær.

Hatten er 3–6,5 cm bred, hvelvet til butt kjegleformet og senere utbredt til puklet. Kanten er stripet inn til omtrent en tredel mot sentrum, og den er sterkt hygrofan. Skivene er middels tette, og av samme farge som hatten. Stilken er 6–10 cm lang og 4–9 cm bred, jevntykk, eventuelt noe oppsvulmet ved basis, og langsfibret. Videre er den grålig blek med et grønnlig skjær, særlig i øvre del. Kjøttet er mørkebrunt, og lukten er ubetydelig.

Sporene er 8,5–9,5 x 5–5,5 µm, mørke og mandelformete, og middels til relativt sterkt vortet, særlig i spissen; det vil si fjernest fra festepunktet.

Habitat og utbredelse

Svartnende slørsopp er næringskrevende og en typisk kalkart, som først og fremst vokser i kalkgranskog og ulike typer kalkfuruskog, samt i de rikeste sandfuruskogene. Den kan også finnes i mer ordinær lågurtgranskog. Den har en relativt vid utbredelse både i det geologisk rike Oslofeltet og i kalkområdene i Nord-Trøndelag (Steinkjer-Snåsa-området), men har også en del funn fra rikere barskoger i indre dalstrøk på Østlandet.

Forvekslingsarter

Bortsett fra den mer overflatiske likheten med arter i seksjon Brunnei, er den mest nærliggende forvekslingsarten til svartnende slørsopp ravneslørsopp Cortinarius coracis, som morfologisk gjenkjennes ved å være mer kjøttfull og gjennomskinnelig stripet bare ytterst i hattkanten. Ravneslørsopp kan også ha mer fjernstilte skiver og et snev av reddiklukt, men viktigst; klart større sporer, som er svært sterkt vortet; særlig i spissen, fjernest fra festepunktet.

En annen svært nærstående og kanskje ikke morfologisk skillbar art er Cortinarius rigidipes, som hittil ikke er funnet i Norden. Morfologisk nært står også den nylig beskrevne svartnende løvslørsopp Cortinarius nodosisporus, som vokser i edellauvskog og ellers skilles på sporekarakterer.