Eventyrslørsopp er en ytterst sjelden art, beskrevet fra Norge etter et funn fra 1984, og hos oss er den fortsatt bare kjent fra typelokaliteten i Aust-Torpa, Nordre Land i Oppland. Eventyrslørsopp har fiolett stilk og røde velumbelter, som er en svært spesiell kombinasjon. Funnet av en så spektakulær art, som ikke har dukket opp igjen i Norge på så lang tid, føles som et eventyr; derav det norske navnet.

Kjennetegn

Hatten på eventyrslørsopp er 2–6 cm bred, og hvelvet, etter hvert avflatet med en bred pukkel. Den er blekt fibret i kanten og med røde velumrester hos unge individer. Videre er den sterkt hygrofan; med mørkt rødbrun til grålig rødbrun farge som fuktig, som tørr er den lyst gråbrun med et kjøttfarget skjær.

Skivene er middels tette, og grålig okerfarget på unge individer. Stilken er 4,5–9 cm lang og 0,7–1,5 cm bred, jevntykk eller noe oppsvulmet, og klubbeformet mot basis. Videre er den langsfibret, med rikelig rødt velum (grunnet røde antrakinonpigmenter), først som et sammenhengende dekke, siden oppsprukket i belter, på fiolett bunn. Kjøttet er blekt fiolett, etter hvert mer brunlig, og rødner i stilkbasis. Det har ingen utpreget lukt.

Sporene er 7–9 x 4,5–6 µm, ellipsoide, og fint vortete.

Habitat og utbredelse

Det norske funnet (per 2021) av eventyrslørsopp er fra en liten øy med blåbærgranskog omgitt av lågurt- og høgstaudegranskog. Senere er den rapportert fra noen få steder i Finland; fra ordinær fattig blåbærgranskog og lyngfuruskog, samt at det er identifisert et gammelt funn fra plantet bestand av sibiredelgran Abies sibirica. Det er også et trolig funn fra Sverige (Jemtland), samt et funn fra Sveits (under navnet C. boulderensis var pallidulus.

Forvekslingsarter

Denne arten viser seg å stå svært nær den nordamerikanske Cortinarius boulderensis, som er regnet som en endemisme (finnes bare der), med de fleste funn fra vernet skog, trolig urskog. Bare fire basepar skiller dem i DNA-markøren man har undersøkt. Genetisk står de to artene ikke i nærheten av seksjon Armillati (med blant annet rødbelteslørsopp C. armillatus), selv om det er nærliggende å tro (ut fra at alle har røde stilkbelter av antrakinonpigmenter, som kunne tilsi en slik tilhørighet). Den fiolette stilken og hygrofane hatten til eventyrslørsopp er morfologiske karakterer man ikke finner i seksjon Armillati. For mer informasjon om denne arten, se Bendiksen & Bendiksen (1993) og Niskanen et al. (2006).