Småskjellet slørsopp er en uanselig liten art, og i formen er den nokså lik mange andre spinkle slørsopper med kjegleformet hatt. Den skiller seg imidlertid ut på den spesielle fargen på velumet. Det er brunt eller gulbrunt og opptrer også i rikelig mengde, slik at hatten fremstår grovskjellet på utvokste individer.

Kjennetegn

Fruktlegemene hos småskjellet slørsopp er små og spinkle. Hatten er 1–3 cm bred, klokke- til kjegleformet som ung, etter hvert utbredt, oftest med tydelig pukkel. Hele hattoverflaten på unge individer er tydelig mørkebrunt fibret til skjellet, og hatten er hygrofan. Hattfargen er mørkebrun som fuktig, og blekner fra sentrum til lysere gulbrun.

Skivene er noe fjernstilte, og mørkt okerbrune. Stilken er 3–6 cm lang og 1,8–7 mm bred, jevntykk til noe avsmalnende mot basis, gulbrun, men mørkere mot basis. På unge individer er stilken tydelig fibret til skjellet av rikelig, gulbrunt velum. Kjøttet er blekbrunt, og lukten er ubetydelig.

Sporene er 7,5–8,5 x 4,5–5 µm, middels til ganske grovt ornamenterte, og ellipsoide til mandelformete.

Habitat og utbredelse

Småskjellet slørsopp er en sørlig art som først og fremst synes å være knyttet til mykorrhizadannende treslag i edellauvskog; muligens er den særlig knyttet til eik i lågurteikeskog, men den er også assosiert med blant annet hassel. Til nå er det bare gjort noen få norske funn av denne arten, langs kysten i Sør-Norge. Ellers i Norden er den rapportert fra Sverige, Finland og Danmark.

Forvekslingsarter

Det finnes flere slørsopparter som likner småskjellet slørsopp, men som vokser under vier (Salix sp.) i fjellet. I lavlandet er det bare én art som likner, som også er kjennetegnet ved rikelig gulbrunt velum og ellers liknende habitus. Det er okerskjellet slørsopp Cortinarius angelesianus, som imidlertid vokser i sure gran- og furuskoger, noe småskjellet slørsopp altså ikke gjør. Okerskjellet slørsopp er også noe kraftigere og har ikke fullt så fjernstilte skiver.